Djeca bez pratnje na putovanju zrakoplovom

Putuje li dijete zrakoplovom samo (bez pratnje) treba imati Popratnicu za putovanje malodobne osobe

Dijete koje samo putuje zrakoplovom u neku drugu zemlju uz sve potrebne dokumente za putovanje (zrakoplovna karta, putna isprava, viza - ako je potrebna) mora imati i popunjeni obrazac tzv. Popratnicu za putovanje malodobne osobe, s podacima o djetetu, o osobi koja je dopratila dijete na let kao i o osobi koja će dijete dočekati.  

Kada se ispunjava Popratnica 

Roditelj ili druga osoba nakon što doprati dijete u zračnu luku, kontaktira osoblje prijevoznika kako bi popunio tzv. Popratnicu ako to već nije učinio prilikom kupnje karte.

Postupak predaje djeteta na zrakoplov

Svi dokumenti stavljaju se u crvenu, plastičnu torbicu označenu slovima UM (unaccompanied minor - nepraćeno dijete), a dijete ju nosi oko vrata tijekom leta i boravka u zračnoj luci. 

Nakon obavljene prijave za let, roditelj predaje dijete zemaljskoj domaćici dotične zračne luke, koja ga doprati u zrakoplov. Osoba koja je dopratila dijete mora ostati u zračnoj luci sve do polijetanja zrakoplova. Dijete ulazi u zrakoplov prije ostalih putnika, a preuzima ga glavna domaćica zrakoplova, koja ga smješta na njegovo mjesto. Osoblje zrakoplova brine se da je dijete udobno i sigurno smješteno, najčešće pokraj neke odrasle osobe te mu je tijekom leta na raspolaganju.

Predaja djeteta u odredišnoj zračnoj luci

Nakon slijetanja, dijete zrakoplov napušta posljednje te ga osoblje zrakoplova predaje zemaljskoj domaćici odredišne zračne luke. Zemaljska domaćica otprati dijete i predaje ga osobi čiji su podaci navedeni u tzv. Popratnici. Osoba koja prihvaća dijete mora se prije toga identificirati i potpisati na Popratnicu za putovanje malodobne osobe.

Izdavanje Popratnice

Popratnicu za putovanje malodobne osobe izdaju u pravilu sve zrakoplovne kompanije dok eventualna razlika može biti u dobnoj granici za dijete, što ovisi o uvjetima samog prijevoznika.

Cijena usluge ovisi o tome je li riječ o domaćem ili međunarodnom letu. Navedeno se preporučuje provjeriti kod prijevoza niskotarifnim zrakoplovnim prijevoznikom.