Savjeti za putovanje zrakoplovom

Pri putovanju zrakoplovom morate se pridržavati ograničenja pri unosu ručne prtljage

Unošenje prtljage

Svi putnici, njihova ručna i predana prtljaga moraju biti zaštitno pregledani prije ulaska u sigurnosno osjetljiva i štićena područja aerodroma. Zaštitni pregledi obavljaju se na zaštitnim točkama, ručnim pregledom, pomoću tehničkih sredstava i/ili kombinacijom navedenih metoda.

Primarni cilj zaštitnog pregleda je otkrivanje i sprječavanje:

 • unošenja zabranjenih predmeta u zaštitno ograničeni (štićeni) prostor i (kasnije) u zrakoplov, te
 • mogućeg izvršenja djela nezakonitog ometanja (npr. otmice zrakoplova, sabotaže ili napada eksplozivnim sredstvom).

Predmete koje nije dozvoljeno unijeti u zrakoplov možete provjeriti na Popisu zabranjenih predmeta Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo. O predmetima/tvarima za koje ne možete sa sigurnošću utvrditi jesu li dozvoljeni za prijevoz, informirajte se kod svog prijevoznika ili agenta kod kojeg ste kupili putničku kartu.

Prilikom pregleda putnika postoji i mogućnost odvojenog (zasebnog) pregleda putnika. Mogućnost odvojenog pregleda putnika mogu koristiti putnici s ograničenom mogućnošću kretanja, putnici s medicinskim protezama i putnici s pejsmejkerom.

Uređaji koji se koriste za zaštitne preglede ne uzrokuju oštećenja elektroničkih uređaja (prijenosnih računala, kamera, iPod-a i dr.) ili filmova za fotoaparate.

Tekućine, opasne tvari i zabranjeni predmeti

Zbog sigurnosnih razloga za prijevoz tekućina u ručnoj prtljazi putnika određen je i u praksi primijenjen niz posebno prilagođenih pravila.

Tekućine su zabranjene za prijevoz u ručnoj prtljazi, osim ako pojedinačni spremnici/pakiranja nisu kapaciteta (zapremnine) manjeg od 100 ml ili 100 g, te su isti spremljeni u prozirnu plastičnu vrećicu sa zatvaračem. Najveći dozvoljeni kapacitet plastične vrećice ne smije imati zapremninu veću od 1 l.
 
Za pakiranje tekućina u ručnoj prtljazi također se mogu koristiti i prozirni plastični "neseseri". Sadržaj plastične vrećice mora biti prikladno spremljen (uočljiv), a vrećica mora biti zatvorena.

U tekućine se ubrajaju: gelovi, paste, losioni, mješavine tekućina i čvrstih tvari, paste za zube, gelovi za kosu, pića, sirupi, parfemi, sadržaji boca pod tlakom, npr. pjena za brijanje, dezodoransi i ostali predmeti sličnog sadržaja.

Izuzeci za prijevoz tekućina u ručnoj prtljazi

Naravno, zbog realnih potreba te olakšanja putovanja pojedinim osjetljivim kategorijama putnika uvedeni su i određeni izuzeci i to za:
 • tekućine koje se tijekom leta koriste u medicinske svrhe ili zbog posebnih prehrambenih zahtjeva, uključujući i dječju hranu. Na zahtjev osoblja koje obavlja pregled, putnik treba dokazati vjerodostojnost izuzete tekućine
 • tekućine kupljene u trgovinama u štićenoj zoni, nakon pregleda karte za ukrcaj (boarding pass), a prije zaštitnog pregleda putnika, gdje su takve trgovine predmeti zaštitne kontrole
 • tekućine kupljene u trgovinama, nakon zaštitnog pregleda putnika, gdje su takve trgovine predmeti zaštitne kontrole
 • tekućine kupljene na aerodromu države članice EU, koje transferiraju na aerodromima u RH, pod uvjetom da kupljena tekućina mora biti spremljena u zapečaćenu prozirnu plastičnu vrećicu te da je jasno naznačeno da je kupljena na isti datum i na istom aerodromu s kojega putnik putuje
 • tekućine kupljene u hrvatskom i zrakoplovu države članice EU, koje transferiraju na aerodromima u RH, pod uvjetom da kupljena tekućina mora biti spremljena u zapečaćenu prozirnu plastičnu vrećicu te da je jasno naznačeno da je kupljena u zrakoplovu na isti dan.

Korisne preporuke

I putnici mogu bitno utjecati na brže i lakše obavljanje zaštitnog pregleda. Kako?
 1. Obavite pravovremene pripreme za putovanje i informirajte se o predmetima/tvarima koje su zabranjene za prijevoz.
 2. U ručnu i/ili predanu prtljagu spremite samo one predmete/tvari koje su dopuštene u skladu s Popisom zabranjenih predmeta, pravilima o tekućinama i opasnoj robi – u tom slučaju niste izloženi zabrani prijevoza ili oduzimanju.
 3. Tekućine koje prevozite u ručnoj prtljazi (u spremnicima do 100 ml) spremite u propisanu plastičnu vrećicu.
 4. Dolazak u zračnu luku treba biti pravovremen kako biste opušteno i bez pritiska kašnjenja prošli sve postupke u procesu otpreme putnika.
 5. U slučaju da prevozite vatreno oružje, isto prijavite osoblju nadležnom za prijavu putnika.
 6. U pripremi za zaštitni pregled putnika i ručne prtljage, metalni nakit, sat, kovanice i slične predmete koje nosite na sebi ili u džepovima spremite u ručnu prtljagu, kako bi umanjili mogućnost zaboravljanja ili gubljenja istih, ili ih stavite u plastičnu posudu za odlaganje predmeta koji se pregledavaju RTG uređajem.
 7. U pripremi za zaštitni pregled putnika i ručne prtljage tekućine izdvojite iz ručne prtljage.
 8. U pripremi za zaštitni pregled putnika i ručne prtljage prijenosna računala i druge veće elektroničke uređaje (npr. igraće konzole, digitalne fotoaparate i kamere i sl.), izdvojite iz ručne prtljage za odvojeni pregled te ih stavite u plastičnu posudu namijenjenu za tu svrhu.
 9. Skinite kaput i/ili jaknu te ih stavite u plastičnu posudu kako bi se pregledali kao posebni komadi ručne prtljage.
 10. Ako osoblje nadležno za zaštitne preglede zatraži, budite spremni skinuti remen i/ili izuti obuću te ih staviti u plastičnu posudu kako bi se pregledali kao poseban komad ručne prtljage.
 11. Slijedite ostale upute osoblja nadležnog za zaštitne preglede.