Unos i iznos oružja iz države članice Europske unije

Za sudjelovanje u lovu ili sportskim natjecanjima u zemljama Europske unije uz oružni list trebate imati i Europsku oružnu propusnicu

Državljanin Europske unije u Hrvatsku radi lova ili sporta ulazi uz predočenje Europske oružne propusnice

Ako su vam u Europskoj oružnoj propusnici registrirana do tri komada sportskog ili lovačkog oružja i 500 komada streljiva za svako pojedino oružje, nije vam potrebno prethodno odobrenje policije za unos oružja u Republiku Hrvatsku, koje vam je neophodno ako unosite više od tri komada, u propusnicu, upisanog oružja.

Zahtjev za izdavanje prethodnog odobrenja za unos oružja i streljiva u RH

Zahtjev za izdavanje prethodnog odobrenja može se podnijeti u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu RH prema mjestu prebivališta državljanina zemlje članice EU, a zaprima ga i unos oružja u RH odobrava i bilo koja policijska uprava ili postaja, ali obavezno se treba zatražiti prije dolaska u lov ili na sportsko natjecanje.

Popis diplomatskih misija odnosno konzularnih ureda možete pronaći na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova

Diplomatske misije i konzularni uredi RH u svijetu.
 
Obrazac zahtjeva možete preuzeti sa stranica Ministarstva unutarnjih poslova

Zahtjev za izdavanje prethodnog odobrenja za unos oružja i streljiva u RH.
 
Uz zahtjev za izdavanje prethodnog odobrenja trebate priložiti i:
  • Nacionalni oružni list
  • Europsku oružnu propusnicu
  • Poziv za lov ili sportsko natjecanje (original).
Lovac ili sportski strijelac prethodno odobrenje i ostale poslane dokumente podiže u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu RH, odnosno policijskoj upravi ili postaji u kojoj je zahtjev podnio.
 
Prethodno odobrenje se izdaje s rokom važenja od godine dana, s mogućnošću produženja za još jednu godinu.
 
U slučaju dobivanja prethodnog odobrenja, u Europsku oružnu propusnicu upisuju se dodatni potrebni podaci, dok se prethodno odobrenje neće izdati ako postoje razlozi iz domene prekršaja protiv javnog reda i mira, sigurnosti ljudi i imovine ili sigurnosti države.
 
Nacionalni oružni list, Europsku oružnu propusnicu i poziv za lov ili sportsko natjecanje (original) potrebno je imati uz sebe i prilikom ulaska u Hrvatsku.
 
Prije putovanja u Hrvatsku radi lova ili sporta, uputno je provjeriti koje se vrste oružja mogu unositi u Hrvatsku, što možete učiniti na stranicama MUP-a
 
Popis dozvoljenog i zabranjenog oružja na teritoriju RH.