Granična kontrola

Graničnu kontrolu policija obavlja prilikom prelaska državne granice (ulazak i izlazak), a obuhvaća kontrolu osoba, predmeta i vozila

Napomena: Tijekom trajanja epidemije, posebni uvjeti prelaska državne granice Republike Hrvatske propisuju se odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Ulaskom Hrvatske u EU nije ukinuta granična kontrola s državama članicama EU (Slovenijom i Mađarskom).

Stupanjem na snagu izmjena Zakonika o schengenskim granicama, 7. travnja 2017. godine, promijenjen je način provođenja granične kontrole pa se sada provodi sustavna provjera svih osoba koje prelaze državnu granicu Republike Hrvatske na ulazu i na izlazu na unutarnjoj i vanjskoj granici.
 
Kontrola osoba s pravom slobodnog kretanja u skladu s pravom Unije obuhvaća provjeru:
  • identiteta i državljanstva
  • valjanosti putne isprave
  • provjere u relevantnim bazama podataka.
Državljani trećih zemalja prilikom ulaska i izlaska podliježu temeljitim kontrolama koje, pored prethodno navedenih sustavnih provjera, obuhvaćaju i dodatne provjere.

Ulazak u Schengenski prostor

Ulaskom Republike Hrvatske u Schengenski prostor, ukinut će se granična kontrola između zemalja članica EU na unutarnjim granicama, a na vanjskim granicama granična kontrola će se i dalje obavljati.

Preporuka je da prije odlaska u inozemstvo, zbog provjere aktualnih uvjeta za ulazak u pojedinu državu, na internetskim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova pogledate
 
Konzularne informacije.