Unos i iznos novca

Ako s područja EU-a iznosite ili unosite gotovinu u iznosu od 10.000 eura ili više, odnosno u protuvrijednosti tog iznosa u drugim valutama ili drugim sredstvima plaćanja, obvezni ste prijaviti prijenos gotovine i ispuniti obrazac za prijavu gotovine

Unos gotovine u Zajednicu i iznos gotovine iz Zajednice (strane i domaće valute i drugih sredstava plaćanja – primjerice putnički čekovi, prenosivi vrijednosni papiri, uključujući čekove, mjenice, bjanko zadužnice i novčane uputnice i drugo) slobodan je i bez ograničenja u svoti za sve fizičke osobe, koje mogu uz prijavu carinskom službeniku nesmetano prenositi bilo koju svotu gotovine u bilo kojoj valuti.
 

Prijava carinskom službeniku

No, carinskom službeniku u graničnom carinskom uredu obvezni ste prijaviti svako unošenja gotovine u Zajednicu i svako iznošenja gotovine iz Zajednice u svoti od 10.000 eura ili više, odnosno u protuvrijednosti tog iznosa u drugim valutama ili drugim sredstvima plaćanja.
 
Od 1. srpnja 2013. godine za prijavu gotovine u primjeni je Obrazac za prijavu gotovine, koji možete elektronički ispuniti i ispisati te tako predati carinskom službeniku na graničnom carinskom uredu ili ga ispuniti u graničnom uredu.

Obrazac se može ispuniti na hrvatskom ili engleskom jeziku
 
Obrazac za prijavu gotovine
 
Cash Declaration Form.
 
Na području Republike Hrvatske ne provodi se kontrola gotovine na granicama s ostalim zemljama članicama.