Unos bilja, sjemena i sadnog materijala

Fitosanitarnom pregledu ne podliježu male količine bilja i biljnih proizvoda podrijetlom iz europskih zemalja koje unosite za osobne potrebe

Prijenos bilja i biljnih proizvoda moguće je obaviti isključivo preko graničnih prijelaza na kojima je uspostavljena fitosanitarna inspekcija, osim ako se u putničkom prometu unose male količine proizvoda, i kada pregled može obaviti i uredujući carinski službenik, pa se te količine mogu prenositi preko svih graničnih prijelaza.

Dakle, fitosanitarnom pregledu ne podliježu male količine bilja i biljnih proizvoda, koje su podrijetlom iz europskih zemalja (što uključuje sve europske zemlje, a ne samo članice Unije), a unose ih putnici u putničkom prometu za osobne potrebe, i to:
 
 • svježe voće i povrće (isključujući krumpir) ukupne težine do 5 kg,
 • rezano cvijeće i dijelovi bilja povezani u buket ili vijenac: jedan buket ili vijenac,
 • sjeme cvijeća i povrća u izvornom pakiranju, ukupne težine do 100 g, koje nije namijenjeno prodaji: do pet pakiranja,
 • lukovice i gomolji ukrasnog bilja: ukupne težine do 3 kg,
 • božićna drvca bez korijena: jedan komad,
 • sobno bilje i lončanice (isključujući bonsai): najviše 3 biljke, te
 • balkonsko bilje i neodrvenjelo ukrasno grmlje: najviše 10 biljaka.

Pri unosu većih količina bilja i sadnog materijala, posebno iz neeuropskih zemalja, obvezna je provedba pregleda graničnog fitosanitarnog inspektora, koji određuje daljnje mjere postupanja s navedenim proizvodima.
 
PROMJENE KOJE STUPAJU NA SNAGU OD 01. travnja 2021. GODINE!

Sukladno novim pravilima putnici iz trećih zemalja u osobnoj prtljazi više ne smiju unositi u EU bilje, biljne proizvode, sjeme i bilje za sadnju ako ne posjeduju popratni fitosanitarni certifikat iz treće zemlje izvoza ili podrijetla bilja i biljnih proizvoda. Međutim, Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2019/2072, Prilogom XI, Dijelom C, određen je popis bilja (plodova) za čiji unos iz trećih zemalja na područje Unije nije potreban fitosanitarni certifikat. To su plodovi:
 
 • Ananas comosus (ananas, svjež ili suh),
 • Cocos nucifera (kokosov orah, svjež ili suh, neovisno je li oljušten ili oguljen ili ne),
 • Durio zibethinus (durian),
 • Musa (banane, uključujući banane za kuhanje, svježe ili suhe),
 • Phoenix dactylifera (datulje, svježe ili suhe).
 
Za naprijed nabrojane biljne plodove nije potreban fitosanitarni certifikat te je njihovo unošenje dopušteno i kao dio osobne prtljage putnika koji putuju iz trećih zemalja. Količine koje putnici mogu unijeti kao dio osobne prtljage nisu točno definirane Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2019/2072, te su stoga dopuštene količine primjerene za osobnu uporabu putnika kao roba nekomercijalne naravi sukladno carinskim propisima.
 
Unos ostalog bilja i biljnih proizvoda, bilja za sadnju i sjemena u osobnoj prtljazi putnika iz trećih zemalja je zabranjen ili dopušten samo uz posjedovanje odgovarajućeg fitosanitarnog certifikata izdanog od strane nadležnog tijela (npr. fitosanitarna inspekcija) treće zemlje izvoza ili podrijetla.