Odabir srednje škole

Pri odabiru srednje škole savjete i pomoć možete potražiti od nastavnika, stručnih službi škole ili Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. U odabiru srednje škole može vam pomoći i Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole

Odluku koju srednju školu upisati nije lako donijeti - to je izbor koji može odrediti vašu neposrednu budućnost i utjecati na vaš profesionalni put. Zato je važno unaprijed se informirati o različitim vrstama programa, njihovim zahtjevima i uvjetima za upis te tako u skladu s vašim očekivanjima, željama i interesima donijeti odluku o odabiru srednje škole.

Ako niste sigurni, roditelji vam mogu pomoći zajedničkim snagama napraviti popis zanimanja koja dolaze u obzir, kao i eliminaciju onih koja ne ulaze u vašu sferu interesa, a potom se informirati o mogućnostima srednjih škola na području stanovanja ili šire (većina ima mrežne stranice škole pa nije teško doći do popisa srednjih škola).

Nužno je, također, voditi računa i o mogućnostima za upis u željenu školu. Ako i tada imate teškoća pri donošenju odluke, postoji mogućnost profesionalne orijentacije, čija je svrha pomoći učenicima u otkrivanju vlastitih afiniteta, vještina i sposobnosti.

Profesionalnu orijentaciju neke škole organiziraju u svojim prostorima za učenike završnog razreda, no ukoliko škola koju pohađate nema organiziranu ovu opciju, moguće je obratiti se Hrvatskom zavodu za zapošljavanje gdje možete dobiti potrebne informacije i savjete.  Pri odabiru srednje škole također bi od koristi mogao biti i razgovor s nekim od učenika škole/a za koje ste zainteresirani jer bi iskustva i dojmovi iz prve ruke mogli olakšati donošenje ove važne odluke.

U odabiru srednje škole može vam pomoći i Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ) koji vam pruža mogućnost pretraživanja obrazovnih programa prema kriterijima koje odaberete, a potom možete kontinuirano pratiti vaš rezultat po tim programima.

Više o tome možete saznati na stranicama Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole

Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole.

Svakako se treba obratiti stručnoj službi škole ako su kod učenika prisutne neke teškoće u razvoju, učenju, problemi ponašanja ili emocionalni problemi, a radi kojih se tijekom osnovne škole obrazovao uz rješenje o obliku školovanja (redovni nastavni program uz individualizirani pristup ili prilagođeni nastavni plan i program), zbog informiranja o svojim pravima za potrebe upisa u I. razred srednje škole.