Elektronički identitet

Za korisnike iz sustava obrazovanja i znanosti otvara se besplatan elektronički identitet iz sustava AAI@EduHr

AAI@EduHr je autentikacijska i autorizacijska infrastruktura znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. AAI@EduHr je infrastrukturni, posrednički sustav čija je temeljna zadaća omogućiti sigurno, pouzdano i efikasno upravljanje elektroničkim identitetima te njihovu uporabu za pristup mrežnim i mrežom dostupnim resursima. Svaka ustanova iz sustava Ministarstva znanosti i obrazovanja koja je uključena u sustav AAI@EduHr ima vlastitu bazu (tzv. LDAP imenik) u kojoj su pohranjeni elektronički identiteti korisnika iz te ustanove. Elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr je skup podataka o pojedincu koji se koristi za potrebe provjere identiteta (autentikacija) i prava pristupa (autorizacija). Pamti se u posebnoj bazi podataka koju zovemo imenik. Obavezni dio e-identiteta su (i) korisnička oznaka i zaporka. Ti podaci su jedinstveni za svakog korisnika, a korisničko ime i lozinka se mogu koristiti za prijavu na različite usluge.

Popis web aplikacija koje koriste AAI@EduHr sustav prijave možete pronaći na stranicama Autentikacijske i autorizacijske infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj

Web aplikacije.

Elektronički identitet u sustavu školstva

Za korisnike iz sustava školstva uspostavljena je CARNET hosting usluga za srednje i osnovne škole (HUSO) u sklopu koje se otvara besplatan elektronički identitet iz sustava AAI@EduHr. Za otvaranje identiteta zadužen je administrator imenika, a popis administratora dostupan je na CARNET-ovim stranicama.

Administratori imenika.

Korisnici iz sustava školstva dobivaju korisničko ime oblika: ime.prezime@skole.hr, a lozinku mogu naknadno promijeniti putem internetske stranice za promjenu lozinke

Promjena lozinke.

Osim povoljnijeg pristupa internetu, korisnicima na raspolaganju stoji niz CARNET-ovih usluga kojima se može pristupiti i putem CARNET-ovih stranica.

Detaljne informacije o svim uslugama koje CARNET-ovim korisnicima stoje na raspolaganju dostupne su na CARNET-ovim stranicama

CARNET za učenike, učitelje i nastavnike.

CARNET webmail

CARNET webmail je usluga namijenjena svim CARNET-ovim korisnicima koji posjeduju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr. Ona omogućuje komunikaciju elektroničkom poštom upotrebom bilo kojeg web preglednika, a korisnici iz sustava školstva mogu i promijeniti lozinku dobivenu od administratora imenika u školi.

Svi ostali CARNET-ovi korisnici mogu koristiti CARNET-ov webmail sustav ako imaju aktivan korisnički račun na nekom od poslužitelja elektroničke pošte ustanova članica CARNET-a. Iz sigurnosnih razloga, svim korisnicima je preporučljiva komunikacija putem službene elektroničke adrese iz AAI@EduHr sustava.

U CARNET webmail se prijavljujete na CARNET-ovim stranicama 

CARNET webmail.

Upute za korištenje CARNET webmaila također možete pronaći na stranicama CARNET-a

Upute.