eLektire

Na portalu eLektire možete pronaći cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezne školske lektire i šire

Na inicijativu i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u realizaciji "Bulaja naklade" i Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNET 2009. godine pokrenut je portal eLektire.

Na portalu eLektire dostupna su cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezne školske lektire i šire.

Pristup sadržajima je besplatan, a dostupan je učenicima i studentima, te njihovim nastavnicima i profesorima uz korištenje elektroničkog identiteta AAI@EduHr ili uz registraciju. Više o elektroničkom identitetu AAI@EduHr pročitajte u našem članku Elektronički identitet.

Sadržaju besplatno mogu pristupiti i svi ostali građani Republike Hrvatske ako se registriraju.

Sadržaji na portalu eLektire

Na portalu eLektire do sada je objavljeno više od 310 elektroničkih knjiga hrvatskih i stranih pisaca, 115 zvučnih zapisa, te brojni drugi sadržaji kao što su video isječci, zanimljivosti itd.

Dostupna književna djela objavljuju se u nekoliko formata: kao interaktivni sadržaj prikladan za pregledavanje na internetu (web format), ali i u PDF formatu koji je spreman za ispis na standardnim A4 pisačima, te u EPUB formatu. To je standardni format prilagođen tabletima, "pametnim" mobitelima i čitačima e-knjiga. Njegova je glavna prednost to što se, za razliku od primjerice "krutog" formata PDF-a, prikaz teksta automatski prilagođava dimenzijama zaslona na kojemu se čita.

CARNET-ov portal e-Lektire učenicima osnovnih i srednjih škola omogućuje jednostavan, brz i praktičan pristup školskoj lektiri. U kolovozu 2018. godine na portalu eLektire objavljene su čak 72 nove inačice e-lektira i to 36 za osnovnu školu i 36 za srednju školu. Od tih je naslova izrađeno 40 novih e-lektira koje su, kao i 32 postojeće, obogaćene dodatnim sadržajima.

Dodatni sadržaji nadopunjuju lektirno djelo doprinoseći njegovom razumijevanju te učenike motiviraju i potiču na interakciju i usvajanje znanja. Među njima vrijedi izdvojiti bilješke o piscu i djelu koje pored opisa života autora donose i prikaz djela u povijesno-umjetničkom kontekstu, rječnike manje poznatih termina, žargona i dijalektalizama, multimedijalne sadržaje (audio i video mamce) kojima je cilj potaknuti učenike na čitanje cjelovitih lektirnih djela te aktivnosti za učenike koji žele znati i naučiti više.

Pored toga, ta su lektirna djela obogaćena građom laganom za čitanje, prijevodom multimedije na hrvatski znakovni jezik te su dostupna u Brailleovom digitalnom formatu što učenicima s posebnim odgojno obrazovnim potrebama olakšava čitanje i razumijevanje književnog djela, kao i dodatnih sadržaja.
Sadržaji objavljeni u kolovozu 2018. godine nastali su u okviru projekta "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)" čiji je nositelj Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET.