Jaslice ili čuvanje djeteta kod kuće?

Nakon isteka roditeljskog dopusta dijete možete upisati u jaslice, povjeriti ga na čuvanje osobi iz kruga obitelji ili registriranoj dadilji u stambenom ili poslovnom prostoru ili u vlastitom stambenom prostoru

Po isteku rodiljnog odnosno roditeljskog dopusta, pred vama kao roditeljima je odluka komu povjeriti dijete na čuvanje dok ste vi na poslu. Još uvijek u većini slučajeva tu odgovornu zadaću na dvije ili tri godine preuzimaju bliski članovi obitelji, odnosno bake i djedovi. Time je dijete u najranijoj dobi zbrinuto unutar obitelji, a u vrtić kreće u prosjeku nakon treće godine.

Provjera i preporuke

No, ako vam kao roditelju nije na raspolaganju ta mogućnost, trebate se odlučiti između jaslica i dadilja - angažiranja druge osobe koja ima registriranu djelatnost dadilje. U jaslice se smještaju djeca od prve do navršene treće godine života, a o njima se brinu osposobljene odgojiteljice.

Živite li u gradu gdje potrebe za smještajem djece jaslične dobi premašuju postojeće kapacitete, vjerojatno ćete se (morati) odlučiti za angažiranje neke osobe koja će čuvati vaše dijete dok ste vi na poslu. Djelatnost dadilje može obavljati obrtnik odnosno zaposlenik obrta u okviru registrirane djelatnosti ako ispunjava osobne i stručne uvjete za obavljanje poslova dadilje sukladno odredbama Zakona.
Na taj način, roditelji imaju određenu pravnu sigurnost te mogućnost da o njihovoj djeci skrbe profesionalno osposobljene osobe koje, u primjerenim uvjetima i na primjereni način brinu i skrbe o djeci.  

S obzirom da su registrirane dadilje prošle stručno osposobljavanje i ispunile druge uvjete propisane predmetnim Zakonom, sa sigurnošću možete bez posebnih provjera povjeriti dijete profesionalnim dadiljama.

Informacije o dadiljama mogu se dobiti u nadležnim centrima za socijalnu skrb, podružnicama Obiteljski centri. Adrese i telefonske brojeve možete naći u adresaru ustanova Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Jaslice za djecu mlađu od godinu dana

Kako rodiljni odnosno roditeljski dopust za prvo i drugo dijete u Hrvatskoj traju ukupno godinu dana ako ih koristi samo jedan roditelj odnosno godinu i dva mjeseca ako ga koriste oba roditelja, smještaj djece mlađe od te dobi u jaslice smatra se iznimnom situacijom. Takva mogućnost postoji u samo dva hrvatska grada - Zagrebu (vrtići Duga i Medveščak) i Rijeci (vrtić Rijeka), a namijenjena je roditeljima koji iz raznih razloga moraju raditi prije isteka roditeljskog dopusta.