Stipendiranje studenata pomorskih fakulteta

Ako ste redoviti student pomorskog fakulteta, možete se prijaviti za stipendiju od 159,27 EUR mjesečno koju dodjeljuje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodjeljuje studentima pomorskih fakulteta stipendije od 159,27 EUR mjesečno.

Cilj stipendiranja je osposobiti što je moguće bolji stručni kadar na brodovima hrvatske trgovačke mornarice, kao jamstvo za sigurnost plovidbe, zaštitu ljudskih života i zaštitu morskog okoliša te povećati kvalitetu školovanja i unaprijediti pomorstvo.

Uvjeti za dodjelu stipendija

Uz prijavu za sudjelovanje na javnom natječaju koji svake godine objavljuje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, osnovni uvjeti koji studenti pomorskih fakulteta moraju ispunjavati su:
  • da su redoviti studenti
  • da ne ponavljaju godine
  • prosjek ocjena na studiju od najmanje 3,50 u prethodnoj akademskoj godini
  • da po završetku obrazovanja plove na brodovima pod hrvatskom zastavom najmanje onoliko vremena koliko je trajalo stipendiranje osim u slučaju ako zbog stanja na tržištu rada u pomorstvu po ocjeni Ministarstva nije bilo moguće da svi ostvare takvu službu ukrcajem na brod.

Iznimno, ako na brodovima hrvatskih brodara nema mjesta, školovani pomorski stipendisti mogu se ukrcati i na brodove pod stranom zastavom.