Stipendiranje učenika škola nautičkog, brodostrojarskog i ribarsko-nautičkog smjera

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodjeljuje učenicima škola nautičkog, brodostrojarskog i ribarsko-nautičkog smjera stipendije od 106,18 EUR mjesečno

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodjeljuje učenicima škola nautičkog, brodostrojarskog i ribarsko-nautičkog smjera stipendije od 106,18 EUR mjesečno.

Cilj stipendiranja je osposobiti što je moguće bolji stručni kadar na brodovima hrvatske trgovačke mornarice kao jamstvo za sigurnost plovidbe, zaštitu ljudskih života i zaštitu morskog okoliša te povećati kvalitetu školovanja i unaprijediti pomorstvo.

Uvjeti za dodjelu stipendija

Uz prijavu za sudjelovanje na javnom natječaju koji svake godine objavljuje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, osnovni uvjet koji učenici pomorskih škola moraju ispunjavati su:
  • da ne ponavljaju školske godine
  • da prilikom upisa kao i za nastavak dobivanja stipendije imaju prosjek ocjena iz prethodnog razreda od minimalno 3,50
  • da po završetku obrazovanja plove na brodovima pod hrvatskom zastavom najmanje onoliko vremena koliko je trajalo stipendiranje, osim u slučaju ako zbog stanja na tržištu rada u pomorstvu po ocjeni Ministarstva nije bilo moguće da svi ostvare takvu službu ukrcajem na brod.
Iznimno, ako na brodovima hrvatskih brodara nema mjesta, školovani pomorski stipendisti mogu se ukrcati i na brodove pod stranom zastavom.

Više informacija možete naći na internetskim stranicama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.