Staž u dvostrukom trajanju

Vrijeme provedeno u Domovinskom ratu računa vam se kao staž osiguranja u dvostrukom trajanju pod određenim uvjetima

Ako ste hrvatski branitelj koji je za vrijeme sudjelovanja u Domovinskom ratu bio zaposlen ili vam je staž osiguranja bio priznat po drugoj osnovi, vrijeme provedeno u Domovinskom ratu računa vam se kao staž osiguranja u dvostrukom trajanju.

U slučaju da niste bili zaposleni ili vam staž osiguranja nije priznat po drugoj osnovi, vrijeme provedeno u Domovinskom ratu računa se kao poseban staž u dvostrukom trajanju.
 
Staž u dvostrukom trajanju u radnu knjižicu upisivao je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) na temelju potvrde koju izdaje Ministarstvo obrane, nadležni Područni odsjek za poslove obrane, odnosno nadležno tijelo Ministarstva unutarnjih poslova.

Od 1. srpnja 2013. godine upis u radnu knjižicu zamjenjuje se elektroničkim vođenjem i razmjenom podataka, ali već izdane radne knjižice ostaju javne isprave. Staž u dvostrukom trajanju u vremenu provedenom u Domovinskom ratu ne upisuje se u e-radnu knjižicu, nego se staž na temelju potvrde priznaje u postupku priznavanja prava na mirovinu.