Najniža mirovina

Kao hrvatski branitelj, možete ostvariti pravo na najnižu mirovinu pod određenim uvjetima

Kao hrvatski branitelj, možete ostvariti pravo na najnižu mirovinu čija osnovica iznosi 45 posto od prosječne neto plaće za 2016. godinu 339.54 EUR mjesečno pod sljedećim uvjetima:

  • ako imate 100 dana borbenog sektora
  • ako je starosna, starosna za dugogodišnjeg osiguranika, prijevremena starosna ili invalidska mirovina za koju zadovoljavate uvjete niža od iznosa najniže mirovine ili ste navršili dob za starosnu mirovinu, a niste stekli uvjete za neku drugu mirovinu. 
Kao član obitelji umrlog hrvatskog branitelja, možete ostvariti pravo na najnižu mirovinu ako:
  • ispunjavate uvjete za obiteljsku mirovinu prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (NN, br. 121/17), ali bi vam ta mirovina bila niža od najniže mirovine i
  • hrvatski branitelj iza kojeg  izvodite pravo ima 100 dana borbenog sektora.
Dana 1. ožujka 2018. godine stupila je na snagu odredba po kojoj će svi hrvatski branitelji koji su već ostvarili najnižu mirovinu po prijašnjim propisima ili će tek ostvariti pravo na najnižu mirovinu moći ostvariti i pravo na dodatak na osnovicu najniže mirovinu ovisno o dulji sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru za 0.07 EUR po danu sudjelovanju u borbenom sektoru. Korisnicima koji su već ostvarili pravo na najnižu mirovinu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje već je prilikom obračuna mirovine za ožujak 2018. obračunao novi iznos najniže mirovine po službenoj dužnosti, dakle, nije trebalo podnositi poseban zahtjev.