Prevencija ovisnosti kod djece i mladih

Ako sumnjate da vaše dijete eksperimentira s pušenjem, alkoholom, drogama, kockanjem, klađenjem ili drugim sredstvima ovisnosti, potražite stručnu pomoć

Rano otkrivanje od ključne je važnosti u sprječavanju da se eksperimentiranje s različitim psihoaktivnim sredstvima - duhanom, alkoholom, drogama te druga rizična ponašanja pretvore u ovisnost. 

Stručni timovi u županijskim zavodima za javno zdravstvo

Sumnjate li da vam dijete eksperimentira ili ima doticaja s duhanom, alkoholom, drogama, kockanjem/klađenjem ili drugim sredstvima ovisnosti, možete zatražiti stručnu pomoć u timovima u djelatnosti zdravstvene zaštite mentalnog zdravlja, prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti koji djeluju pri svim županijskim zavodima za javno zdravstvo.
 
Njihova se djelatnost proteže od rada s mladima koji su rizični i/ili eksperimentiraju sa sredstvima ovisnosti i njihovim obiteljima, suradnje sa školama i centrima za socijalnu skrb, kao i drugim zdravstvenim službama, pa do testiranja na droge, tretmana i rada s ovisnicima i kontrole apstinencije ili farmakoterapije.
 
Adrese, telefonske brojeve i e-mail adrese timova u djelatnosti zdravstvene zaštite mentalnog zdravlja, prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti možete pronaći na mrežnim stranicama Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

Službe za školsku medicinu

U zavodima za javno zdravstvo djeluju i službe za školsku medicinu u čijim savjetovalištima također možete potražiti pomoć, između ostalog i za probleme rizičnih ponašanja. U takve se službe možete bez uputnice prijaviti sa svojim djetetom i dobiti savjet kako postupiti u situaciji koju ne znate razriješiti.

Testiranje kose na prisutnost droge

Analize uzoraka kose radi utvrđivanja prisutnosti droga i njihovih metabolita u privatne svrhe može se obaviti uz potpunu diskreciju (pod šifrom ispitanika) u Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu. Kosa kao biološki uzorak ima prednost u usporedbi s urinom jer proširuje mogućnost otkrivanja droge na mjesece, ovisno o duljini kose.

Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada
Info služba za zlouporabu droga

Ksaverska cesta 2
10000 Zagreb
tel.: (014682-531
infodroge@imi.hr

Kućni testeri za testiranje droga

U mnogim ljekarnama dostupni su testovi za utvrđivanje prisutnosti droga u urinu. Postoje testovi koji utvrđuju prisutnost pet ili više droga (takozvani panel-testovi na pet ili deset droga), ili samo jedne vrste droga. Rezultati su poznati nakon nekoliko minuta.

Anonimna i besplatna analiza opojnih sredstava

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u suradnji s Gradom Zagrebom i Uredom za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH provodi projekt protiv zlouporabe droga te omogućuje anonimnu i besplatnu analizu opojnih sredstava.

Detaljnije informacije na temu Anonimna i besplatna analiza opojnih sredstava možete pronaći na mrežnim stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Imate pitanje/a vezano uz zlouporabu droga i ovisnosti?!

Ured za suzbijanje zlouporabe droga možete kontaktirati putem elektronske pošte na adrese:
  • info@uredzadroge.hr
  • ured@uredzadroge.hr
ili nazovite na broj telefona: 01/4878-122.