Europska oružna propusnica

Za sudjelovanje u lovu ili sportskim natjecanjima u zemljama Europske unije uz oružni list trebate imati i Europsku oružnu propusnicu

Od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji (EU) građani koji imaju izdan oružni list za držanje oružja u svrhu sporta ili držanje i nošenje u svrhu lova, a žele sudjelovati na sportskim natjecanjima ili u lovu u državama članicama EU, moraju imati Europsku oružnu propusnicu.
 
Europsku oružnu propusnicu dužni su imati i građani kojima je izdana potvrda o prijavljenom oružju kategorije C, radi držanja, nošenja i prenošenja oružja kategorije B i C kroz zemlje članice Europske unije. 

Koje oružje pripada kojoj kategoriji, uz sve ostale detalje držanja i nošenja oružja s obzirom na različite svrhe, opisane su na internetskim stranicama MUP-a.

Europska oružna propusnica.

Podnošenje zahtjeva 

Zahtjev za izdavanje Europske oružne propusnice podnosi se u policijskoj upravi ili postaji prema mjestu prebivališta, a izdaje se s rokom važenja oružnog lista, ali ne duljim od pet godina.
 
Prilikom putovanja s oružjem morate uz sebe imati europsku oružnu propusnicu i važeći oružni list za oružje koje je u nju upisano, potvrdu sportske streljačke organizacije ili streličarske organizacije koja mu je oružje dala na korištenje ili potvrdu o prijavljenom oružju kategorije C.

Gubitak Europske oružne propusnice objavljuje se u Narodnim novinama na temelju Potvrde o nestanku isprave o oružju koju izdaje policijska uprava ili postaja prema mjestu prijavljenog prebivališta vlasnika oružja.