Zapošljavanje na europskom tržištu rada

Hrvatski građani se mogu slobodno zaposliti u zemljama Europske unije bez posebnih odobrenja ili radnih dozvola, osim u onim zemljama koje su zadržale postojeća ograničenja u svojim nacionalnim pravima

Hrvatski državljani uživaju slobodu kretanja radnika, odnosno mogućnost boravka i rada bez obveze ishođenje radne dozvole na području Europskog gospodarskog prostora. Uzajamna ograničenja, odnosno režim radnih dozvola, do 30. lipnja 2020. godine postoje između Hrvatske i Austrije, a sloboda kretanja između članica Europske unije i Ujedinjene kraljevine na snazi je najmanje do kraja 2020. godine. Hrvatski državljani i dalje podliježu režimu radnih dozvola u Švicarskoj Konfederaciji.

Pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) postao je dio EURES-a, mreže za suradnju čija je svrha olakšati slobodno kretanje radnika na području država članica Europske unije, Europskog gospodarskog prostora i Švicarske, a koju koordinira Europski koordinacijski ured za EURES.

EURES je uspostavljen s ciljem promicanja pokretljivosti, pružanja informacija, savjetodavnih usluga i usluga upućivanja te posredovanja između poslodavaca i tražitelja posla na europskom tržištu rada.


Izvori informacija

Ako tražite posao ili tražite radnika iz EU, prvi korak je stranica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Ovdje ćete pronaći informacije za tražitelje posla i poslodavce, o režimu kretanja radnika u pojedinim državama članicama, aktualnim projektima i događanjima EURES-a u Hrvatskoj, kao i publikacijama koje obrađuju područje slobode kretanja radnika i zapošljavanja na europskom tržištu rada. Tu su i odgovori na najčešće postavljena pitanja, kao i korisni savjeti i informacije za tražitelje posla.


Radna mjesta

Natječaje poslodavaca iz drugih država članica koji imaju potrebe za radnicima s hrvatskog tržišta pronaći ćete na portalu Burza rada ako u tražilici pod županije odaberete mogućnost „poslovi u EU“.

Veći izbor natječaja za područje cijele EU, EGP-a i Švicarske pronaći ćete na portalu EURES.