Zapošljavanje na europskom tržištu rada

Hrvatski građani se mogu slobodno zaposliti u zemljama Europske unije bez posebnih odobrenja ili radnih dozvola, osim u onim zemljama koje su zadržale postojeća ograničenja u svojim nacionalnim pravima

Hrvatski državljani uživaju slobodu kretanja radnika, odnosno mogućnost boravka i rada bez obveze ishođenje radne dozvole na području Europskog gospodarskog prostora.

Iznimno, u Švicarskoj je aktivirana zaštitna klauzula prema Hrvatskoj u skladu sa Sporazumom o slobodnom kretanju osoba (AFMP). Savezno vijeće Švicarske donijelo je odluku o ograničenju broja zaposlenih i samozaposlenih hrvatskih državljana od 1. siječnja 2023. te je na snazi do 31. prosinca 2024. godine. Ponovno uvođenje kvota odnosi se na početne kratkoročne dozvole L i boravišne dozvole B za plaćenu djelatnost. Kvota ne utječe na prekogranične radnike, spajanje obitelji, boravak osobe bez zaposlenja i postupak prijave za kratkoročni rad.

Detaljnije informacije dostupne su na stranicama Ureda za migracije.
Lihtenštajnu postoji kvota boravišnih dozvola za građane svih članica Europskog gospodarskog prostora.

Pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) postao je dio EURES-a, mreže za suradnju čija je svrha olakšati slobodno kretanje radnika na području država članica Europske unije, Europskog gospodarskog prostora i Švicarske. Mrežu čine nacionalni koordinacijski uredi za EURES (NKU), članovi EURES-a (javne službe za zapošljavanje i druge organizacije) i partneri EURES-a, a koordinira je Europski koordinacijski ured za EURES. Nacionalni koordinacijski ured za EURES osnovan je 2016. godine, a nositelj je Hrvatski zavod za zapošljavanje.
EURES je uspostavljen s ciljem promicanja pokretljivosti, pružanja informacija, savjetodavnih usluga i usluga upućivanja te posredovanja između poslodavaca i tražitelja posla na europskom tržištu rada.

Izvori informacija

Ako tražite posao ili tražite radnika iz EU, prvi korak je stranica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Ovdje ćete pronaći informacije za tražitelje posla i poslodavce, o režimu kretanja radnika u pojedinim državama članicama, aktualnim projektima i događanjima EURES-a u Hrvatskoj, kao i publikacijama koje obrađuju područje slobode kretanja radnika i zapošljavanja na europskom tržištu rada. Tu su i odgovori na najčešće postavljena pitanja, kao i korisni savjeti i informacije za tražitelje posla.

Radna mjesta

Natječaje poslodavaca iz drugih država članica koji imaju potrebe za radnicima s hrvatskog tržišta pronaći ćete na EURES stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje  dok oglase hrvatskih poslodavaca gdje je mjesto rada EU možete pronaći na  portalu Burza rada ako u tražilici pod županije odaberete mogućnost „poslovi u EU“.

Veći izbor natječaja za područje cijele EU, EGP-a i Švicarske pronaći ćete na portalu EURES.