Postupak u slučaju prometne nesreće

U slučaju kada ste sudionik prometne nesreće ili samo očevidac, možete pozivom na broj 192 zatražiti intervenciju policije

Ovisno o materijalnoj šteti i ima li ozlijeđenih ili poginulih obveze sudionika su različite:
  • ako je prometnom nesrećom nastala samo materijalna šteta: vozači moraju odmah ukloniti vozilo sa ceste radi daljeg nesmetanog protoka prometa (ako je moguće) te ako ne žele intervenciju policije, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke s drugim vozačem
  • ako na mjestu nesreće nema vlasnika vozila ili druge oštećene stvari (ograda i sl.): vozač je dužan vlasniku vozila ili druge oštećene stvari ostaviti svoje podatke i podatke o vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću
  • kod prometnih nesreća u kojima je netko izgubio život ili je ozlijeđen: sudionici se ne smiju udaljavati osim da im se pruži liječnička pomoć, da sami pomognu ozlijeđenoj osobi ili da obavijeste policiju. Također, do dolaska policije na mjestu nesreće ne smiju ništa dirati ili mijenjati osim ako to nije nužno radi izbjegavanja nove nesreće.

Nakon završetka očevida i nakon što mu policija to dopusti, vozač mora vozilo i druge stvari rasute po cesti (roba koju je prevozio, dijelovi vozila i sl.) ukloniti s kolnika.


Obveze policije

Ako je vozač, sudionik ili očevidac obavijestio policiju o prometnoj nesreći, policija je dužna izaći na mjesto prometne nesreće. U nekim slučajevima očevid je obavezan, a u nekima nije.

Kod manjih materijalnih šteta upozorit će sudionike da mogu razmijeniti podatke i potpisati Europsko izvješće o nesreći.

O poduzetom policijski službenik sastavlja službenu zabilješku koja sadrži podatke o sudionicima nesreće, zapisnike o alkotestiranju, podatke o vozilima, kratak opis događaja, vremenu i mjestu prometne nesreće, opis nastalih oštećenja. Fotografira mjesto događaja i vozila te na temelju utvrđenog prema prekršiteljima primjenjuje odgovarajuće ovlasti temeljem Prekršajnog zakona.

Nakon obavljenog očevida policija sastavlja zapisnik o očevidu. Sudionici potvrdu o prometnoj nesreći u kojoj su sudjelovali, ako nije bilo okolnosti koje zahtijevaju dodatno policijsko postupanje, u pravilu mogu podići 30 dana nakon prometne nesreće u policijskoj postaji čiji su službenici obavljali očevid.

Policija obvezno obavlja očevid prometne nesreće u kojoj ima ozlijeđenih, poginulih ili je materijalna šteta veća. Bez obzira na materijalnu štetu, policija uvijek obavlja očevid u situacijama:
  • kad se jedan od sudionika udaljio s mjesta nesreće
  • kad je sudionik kandidat autoškole za vrijeme vožnje  
  • ako vozač nema položen vozački ispit
  • kad se sumnja da je vozač pod utjecajem alkohola ili opojnih sredstava ili se odbija podvrgnuti ispitivanju
  • kad postoji bilo koji razlog zbog kojeg osoba ne smije koristiti vozačku dozvolu tj. upravljati vozilom (vozačka je istekla, privremeno je oduzeta, ima zabranu upravljanja i sl.)
  • kada se sumnja da je uzrok prometne nesreće tehnička neispravnost vozila
  • ako to sudionici izričito traže.


Obveze osoba koja se zatekne ili naiđe na mjesto prometne nesreće u kojoj ima ozlijeđenih osoba

Vozač i drugi sudionici nesreće u kojoj ima poginulih ili ozlijeđenih osoba mogu vas tražiti osobne podatke ako ste bili prisutni kad se nesreća dogodila. Osim moralne obveze možete platiti i novčanu kaznu od 300 kuna ako ne date podatke.
 
Isti iznos možete platiti i ako odbijete prevesti osobu ozlijeđenu u prometnoj nesreći do najbliže zdravstvene ustanove, osim ako se očekuje brzi dolazak hitne pomoći ili bi time pogoršali stanje ozlijeđene osobe. Naravno postoji i moralna obveza pomoći ozlijeđenima u okviru svojih znanja i sposobnosti.
 
Ukoliko to sudionici ne mogu, obavijestite policiju na broj 192 i navedite ima li ozlijeđenih.
 

Dodatne informacije:

Pravilnik o načinu postupanja policijskih službenika u obavljanju poslova nadzora i upravljanja prometom na cestama