MUP savjetuje zamjenu isteklih osobnih dokumenata

Za podnošenje zahtjeva za zamjene isteklih osobnih iskaznica koristite dostupnu uslugu rezerviranja reda čekanja putem aplikacije eRedomat

Kako bi se izbjegle gužve i čekanje u redu za zamjenu isteklih osobnih dokumenata nakon proglašenja kraja epidemije COVID-19 Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) savjetuje građanima da već sada zamijene istekle osobne dokumente, odnosno podnesu zahtjev za izradu novih.

Iako odluka o proglašenju karaj epidemije COVID 19 nije donesena, za očekivati je da će u dogledno vrijeme biti donesena s obzirom da se na razini Svjetske zdravstvene organizacije o tome vode razgovori.

Kada se u Republici Hrvatskoj proglasi prestanak epidemije, građani će svoje istekle isprave morati zamijeniti novima u nadležnoj policijskoj postaji u roku od 30 dana, odnosno u tom roku će morati podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava.
Za podnošenje zahtjeva za zamjene isteklih osobnih iskaznica koristite dostupnu uslugu rezerviranja reda čekanja putem aplikacije eRedomat. Putem aplikacije moguće je rezervirati termine za  podnošenje zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice, putovnice i vozačke dozvole, za preuzimanje izrađenih osobnih iskaznica, putovnica i vozačkih dozvola te reguliranje prebivališta.

Napominjemo kako putovnica i vozačka dozvola nisu obvezne isprave i građani ih ne moraju ishoditi nakon isteka važenja ako ne namjeravaju putovati u zemlje za koje je potrebna putovnica, odnosno ako ne namjeravaju upravljati vozilom.

VAŽNO:
Zahtjeve za izdavanje osobne iskaznice eOI morate podnositi u nadležnoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji koja ima upravne poslove, mjesno nadležnoj prema Vašem prebivalištu dok druge usluge Ministarstva unutarnjih poslova možete koristiti i preko sustava e-Usluge MUP-a RH i putem portala e-Građani

Aktivacija elektroničke osobne iskaznice eOI omogućava podnošenje zahtjeva za izdavanje putovnice i vozačke dozvole elektroničkim putem, dakle bez dolaska u policijske postaje ili uprave.
Aktivacijom elektroničke osobne iskaznice mogu se koristiti i ostale elektroničke usluge dostupne u sustavu eGrađani.

Nakon preuzimanja novih osobnih iskaznica građani mogu u prostorima policijskih postaja i uprava koristiti pomoć stručnih osoba za aktivaciju elektroničkih osobnih iskaznica.