info@egradani.com nije službeni mail sustava e-Građani

Mail pošiljatelja info@egradani.com nije službeni mail sustava e-Građani, ali se kao takav predstavlja

"Upozoravamo sve primatelje navedene poruke da se radi o lažnoj poruci i da je ne otvaraju niti da koriste poveznice unutar poruke. Pravo koje se u poruci navodi ne postoji u hrvatskom sustavu socijalne skrbi i radi se o prijevari. Savjetujemo da poruku obrišete i da na nju ne odgovarate", piše u priopćenju policije.

U naslovu maila stoji "Potvrda o prihvaćanju automatskog zahtjeva za pomoć u stanovanju", dok u sadržaju piše da je "zahtjev za pomoć u stanovanju za 2023. godinu automatski odobren" prema "Zakonu o socijalnoj skrbi (»Narodne novine«, br. 18/22. i 46/22.)". Pomoć u stanovanju ne postoji u hrvatskim zakonima, pa tako ni u Zakonu o socijalnoj skrbi.

U drugom dijelu maila navodi se da je "nakon pregleda prihoda u prošloj godini utvrđeno da je ostvareno pravo na pomoć u iznosu od 250,89 €", a u mailu je priložen i QR kod te uputa za skeniranje istog "zbog sigurnosti korisnika" te lozinka.

Skeniranjem tog QR koda otvara se lažna web stranica sustava e-Građani, što se vidi iz same domene e-gradani.web.app.

Službena domena sustava e-Građani glasi gov.hr. Na lažnoj mrežnoj stranici pojavljuje se mogućnost pristupanja u korisnički račun putem vjerodajnica te su navedene banke preko čijih tokena se pristupa pravom korisničkom računu u sustavu e-Građani.

Otvaranjem svake od njih vrlo uvjerljivo je izrađeno sučelje za pristup računu korištenjem tokena svake od navedenih banaka. Na kraju maila potpisano je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.