Energetska obnova zgrada javnog sektora

Kroz energetsku obnovu zgrada do manjih režijskih troškova i kvalitetnijeg boravka u školama, vrtićima, učeničkim domovima itd.

Od ukupno 311 milijuna eura, koliko je u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ namijenjeno za energetsku obnovu javnih i stambenih zgrada, kroz Europski fond za regionalni razvoj, do sada je pozivima Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine rezervirano 95% sredstava.
Od 2015. objavljena su četiri Poziva za energetsku obnovu zgrada za koje su prihvatljivi prijavitelji bile ustanove koje obavljaju djelatnosti odgoja i obrazovanja.
Do sada je ugovoreno za:

  • Odgojno obrazovne institucije – bespovratno 400 milijuna kuna – 321 ugovora
  • Javne zgrade – bespovratno 1,14 milijarda kuna – 550 ugovora 

Zahvaljujući pozivima trenutno se u Hrvatskoj obnavlja 871 javna zgrada (bolnice, škole i  vrtići), a obnovom je obuhvaćeno 70 000 učenika i djece.
Prosječna ušteda energije koje zgrade postižu je preko 60%.

O eventualnoj mogućnosti ponovnog otvaranja Poziva, obavijesti će biti objavljene na mrežnim stranicama Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovineMinistarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Europskih strukturnih i investicijskih fondova.