Međunarodna vozačka dozvola

Ako imate važeću vozačku dozvolu izdanu u Hrvatskoj, možete zatražiti i međunarodnu vozačku dozvolu

Međunarodna vozačka dozvola (MVD) je međunarodno priznati prijevod nacionalne vozačke dozvole. Izdaje se temeljem Međunarodne konvencije o prometu na cestama, Beč, 8. studenog 1968. (u nastavku teksta Bečka konvencija) i Ženevske konvencije o cestovnom prometu, Ženeva, 19. rujna 1949. (u nastavku teksta Ženevska konvencija).

Rok važenja

MVD prema Bečkoj konvenciji izdaje se s rokom važenja od tri (3) godine od dana izdavanja odnosno do dana isteka važenja hrvatske vozačke dozvole ako je rok njenog važenja kraći od tri (3) godine.
MVD prema Ženevskoj konvenciji izdaje se s rokom važenja od jedne (1) godine od dana izdavanja odnosno do dana isteka važenja hrvatske vozačke dozvole ako je rok njenog važenja kraći od jedne (1) godine.

Izdavanje MVD-a

MVD se izdaje vozaču koji ima važeću hrvatsku vozačku dozvolu te kojem nije izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom. MVD se ne može koristiti kao zamjena za hrvatsku vozačku dozvolu niti se može koristiti za upravljanje vozilom na teritoriju Republike Hrvatske. MVD mogu dobiti i strani državljani pod uvjetom da posjeduju hrvatsku vozačku dozvolu.

Potrebni dokumenti:
  1. Važeća hrvatska vozačka dozvola
  2. 2 fotografije, dimenzije 3,50 x 4,50 cm
  3. Osobna iskaznica ili putovnica
Cijena: 170 kuna
Popis lokacija na kojima možete izvaditi MVD pronađite na mrežnoj stranici Hrvatskog autokluba.
Za više informacija posjetite mrežne stranice Hrvatskog autokluba.