Platne kartice

Osim mogućnosti da svojim novcem raspolažete 24 sata dnevno, većina kartica vam omogućava i odgođenu naplatu troškova 

Ako ste korisnik neke od platnih kartica, već ste svjesni pogodnosti koje nude:
  • veća sigurnost zbog izbjegavanja rizika koji prate plaćanje gotovinom
  • jednostavnost korištenja
  • mogućnost raspolaganja novcem (plaćanja na prodajnim mjestima i podizanja gotovine na bankomatima) 24 sata dnevno, u Hrvatskoj i inozemstvu. 

Zbog sigurnosti u korištenju kartica, preporučuje se da svoj tajni identifikacijski broj (PIN) uz pomoć kojega koristite karticu ne odajete nikome i uvijek držite odvojeno od kartice.


Kreditne i revolving kartice

Troškovi koje stvorite uporabom kreditnih i revolving kartica naplaćuju se naknadno. To znači da u trenutku plaćanja ili podizanja gotovine na bankomatu ne morate imati osigurano pokriće, nego vam banka odobrava kredit do unaprijed određenog iznosa (limita). Kod kreditnih kartica iznos ukupnih troškova na vašoj kartici se automatski dijeli na ugovoreni rok otplate i broj rata. Pri dospijeću svake rate plaćate i dio ukupnih troškova. Kod revolving kartica ukupne troškove možete platiti u cijelosti ili pak postupno, u ratama.

Za obje vrste kartica plaćate ugovorenu kamatu za korištenje kredita, a u većini slučajeva i godišnju članarinu.


Kartice s odgođenom naplatom

Takva vrsta kartice vam također omogućava da podižete novac ili kupujete bez osiguranog pokrića u trenutku plaćanja, sve do iznosa ugovorenog limita. Troškove podmirujete naknadno, no za razliku od kreditnih i revolving kartica, na dan dospijeća plaćanja morate podmiriti ukupan iznos troškova koji se naplaćuju s vašeg računa u banci.

Za nastale troškove ne plaćate kamatu, ali postoji naknada za korištenje kartice ili godišnja članarina.


Debitna kartica

Plaćate li debitnom karticom, banka neposredno tereti vaš račun, što znači da morate imate osigurano pokriće za sva plaćanja.

Tom vrstom kartice možete plaćati ili podizati gotovinu do visine pokrića na vašem računu, gdje se u pokriće uračunava i odobreno prekoračenje.