Međunarodni dan volontera – 5. prosinca

U zadnjih desetak godina prisutan je značajan porast volonterskih aktivnosti, samo u 2022. godini povećan je broj podnositelja izvješća organizatora volontiranja kojih je sada više od 1700 i okupljeno je više od 63 tisuće volontera koji su izdvojili više od tri milijuna sati rada

Kod volontiranja kojim se pružaju usluge izloženim skupinama - djeci, osobama s invaliditetom, starijim, nemoćnim i bolesnim osobama ili osobama koje su potpuno ili djelomice lišene poslovne sposobnosti, potrebni su neki dodatni dokumenti kako bi se zaštitili korisnici.

Odredba članka 10. st. 3. Zakona o volonterstvu (˝NN˝ 58/07, 22/13, 84/21) propisuje katalog kaznenih djela koja predstavljaju zapreku za obavljanje navedene djelatnosti, a organizator volontiranja mora po službenoj dužnosti pribaviti takve podatke za svakog volontera slanjem Zahtjeva za izdavanje posebnog uvjerenja za fizičku osobu IIIa Obrazac na adresu e-pošte kaznena.evidencija@mpu.hr ili putem pošte na adresu Ministarstva pravosuđa i uprave.
 
Organizatorima je obavezno:
  • za volontera pribaviti izvadak iz kaznene evidencije
  • osigurati primjerenu stručnu pomoć i nadzor nad radom volontera.
Za njegovo izdavanje ne plaća se upravna pristojba.

Dodatne informacije o načinu ishođenja posebnog uvjerenja koje po službenoj dužnosti traži nadležno tijelo kao i kontakte službenika možete pronaći na službenoj web stranici Ministarstva pravosuđa i uprave.

Za dodatne informacije možete se javiti na brojeve telefona: 01/3714-228 ili 01/3714-212.