Ured dobrodošlice

Saznajte kako vam možemo pomoći

Ured dobrodošlice pri Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske pruža savjete/informacije povratnicima iz hrvatskog iseljeništva te potomcima hrvatskih iseljenika koji po prvi puta useljavaju u Republiku Hrvatsku u vidu praktičnih i korisnih informacija o postupcima pri nadležnim tijelima državne uprave.
 
Naša misija je približiti vam i pojasniti administrativne postupke koji vam predstoje po dolasku u Republiku Hrvatsku, kako bi vaš povratak i uključivanje u cjelokupan državni sustav bio brži, jednostavniji i uspješniji. Savjeti koje pružamo odnose se na vaše stvarne potrebe.
 
Informacijski i komunikacijski, svim Hrvatima izvan Republike Hrvatske, osiguravamo dostupnost informacija o područjima od životnog interesa, kao i o potpori u integraciji koju pruža Ured dobrodošlice.
 
Povratnicima iz hrvatskoga iseljeništva i njihovim potomcima kao i članovima obitelji pri integraciji u društveni i gospodarski život Republike Hrvatske, pružamo informacije i dajemo smjernice za rješavanje individualnih stvarnih pitanja kao što je reguliranje boravka, prijave boravka/prebivališta, postupka stjecanja hrvatskog državljanstva, ishođenje hrvatskih dokumenata, upisa podataka u državne matice, prijave na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i Hrvatski zavod za zapošljavanje te upisa djece u vrtić i škole, odnosno nastavka obrazovanja u Republici Hrvatskoj i sl.
 
Mentorsku podršku pružamo povratničkim obiteljima s djecom, korisnicima programa i projekata Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te u pojedinačnim slučajevima, kada za to zajednički utvrdimo da je potrebno.     
 
Odgovaramo na vaš upit u roku od tjedan dana.
 
Na temelju vaših osobnih informacija i dokumentacije koju prilažete tijekom osobnog razgovora u Uredu dobrodošlice u Zagrebu ili putem e-maila ured-dobrodoslice@hrvatiizvanrh.hr, zajednički utvrđujemo potrebne postupke kao i način te vremenski okvir rješavanja istih. Budući da primarno pružamo savjetničku pomoć, izvan naše nadležnosti je pružanje pravnih savjeta, iscrpno tumačenje zakona izvan naše nadležnosti i pravno zastupanje u postupcima koje osobno provodite pri nadležnim tijelima te u drugim upravnim postupcima.
 
Kako bi osigurali dovoljno vremena za kvalitetan razgovor o vašim potrebama i interesima, preporučujemo da nam se izravno obratite za dogovor za razgovor uoči vašeg povratka.
  
Kontakt podaci:
Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Ured dobrodošlice
Palmotićeva ulica 24
10000 Zagreb
E-mail: ured-dobrodoslice@hrvatiizvanrh.hr
Tel.: (+385 1) 6444-661