Prije dolaska u Hrvatsku

Pri donošenju i provedbi odluke koja nosi veliku promjenu za vas i za članove vaše obitelji, važno je imati saznanja i o onome što vas očekuje na vašem željenom cilju

Ako razmišljate o povratku i o tome da dođete u Hrvatsku živjeti, raditi, studirati ili provesti mirovinu, možda postoje neke značajne razlike između sustava u Hrvatskoj i matične države iz koje dolazite pa će biti korisno unaprijed upoznati se i imati saznanja o onome što vas očekuje na vašem željenom cilju.
 
Informirajte se o važnim područjima vašeg interesa, kao i postupcima koje je potrebno provesti pri povratku/useljenju u Republiku Hrvatsku.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske nadležno je tijelo državne uprave za područje odnosa između Republike Hrvatske i Hrvata izvan Republike Hrvatske, stoga vas posebno pozivamo da se neposredno informirate o aktivnostima, programima i projektima koje provodimo za vas i zajedno s vama.    

Preporučujemo vam da pretražite ovu mrežnu stranicu, mjesto jednostavnog pristupa svim informacijama iz područja vašeg interesa i mjesto za pretraživanje informacija o javnim uslugama u Republici Hrvatskoj.
 
Republika Hrvatska je članica Europske unije koja na središnjem portalu Vaša Europa građanima pruža pomoć i savjete za život u Europskoj uniji i to na svim službenim jezicima EU.

Dodatno se informirajte i o vašoj lokalnoj samoupravi u mjestu, odnosno gradu ili općini u kojem se namjeravate trajno nastaniti u Republici Hrvatskoj - Popis gradova i općina

Brojnost administrativnih postupaka te vremenski okvir rješavanja statusnih pitanja u Republici Hrvatskoj, primarno zavise o vašem statusu, osobnim činjenicama vas i članova vaše obitelji, dokumentaciji kojom raspolažete i dr.

Kako bi dobili širi pregled navodimo najvažnije:
  • osobni pravni status: povratnik/useljenik ste s hrvatskim državljanstvom/bez hrvatskog državljanstva
  • povratnik ste iz države EU i EGP-a/ iz države trećih zemalja
  • po prvi puta useljavate u Republiku Hrvatsku iz države EU i EGP-a/iz države trećih zemalja
  • raspolažete/ne raspolažete dokumentima koji su vam potrebni za ostvarivanje statusa i prava, odnosno podnošenje zahtjeva pred nadležnim tijelima
  • status koji želite ostvariti u Republici Hrvatskoj (učenik, student, zaposlenik, poslodavac, umirovljenik i dr.)
Dobro je prije dolaska u Hrvatsku dogovoriti smještaj, čak i za prve dane boravka, kako biste si dali vremena da se upoznate s vašom sredinom te da si osigurate željenu kuću ili stan u mjestu u kojem planirate živjeti.

Vjerujemo da vas dodatno zanimaju i najvažnije informacije o zemljopisu, povijesti, političkom ustroju, stanovništvu, gospodarstvu, kulturi i društvu Republike Hrvatske, stoga preporučujemo da posjetite i mrežnu stranicu Hrvatska.eu.