Preseljenje kućnih ljubimaca

Ako svog kućnog ljubimca donosite u Republiku Hrvatsku, trebate voditi računa i o tome na kojim graničnim prijelazima možete s njim ući i koji su vam dokumenti za to potrebni

Kućnim ljubimcima se smatraju sljedeće životinje: psi, mačke, pitome vretice (kune), beskralježnjaci (osim pčela i rakova), ukrasne tropske ribice, vodozemci, gmazovi, ptice te glodavci i kunići.
Kućni ljubimci koji se prenose za nekomercijalne svrhe su kućni ljubimci koji nisu namijenjeni za prodaju ili predaju drugoj osobi, a prati ih njihov vlasnik ili osoba ovlaštena od vlasnika.
 
Dokumentacijski i identifikacijski pregled do 5 kućnih ljubimaca pri nekomercijalnom kretanju na područje Republike Hrvatske iz trećih zemalja obavljaju carinski službenici na graničnim prijelazima na kojima je dopušteno unošenje kućnih ljubimaca.
 
Za unošenje kućnih ljubimaca koji nisu ptice u Republiku Hrvatsku u pratnji vlasnika ili osobe ovlaštene od vlasnika određeni su sljedeći granični prijelazi:
 • cestovni granični prijelazi: Bajakovo, Batina, Erdut, Gunja, Gornji Brgat, Ilok, Kamensko, Karasovići, Klek, Ličko Petrovo Selo, Maljevac, Metković, Nova Sela, Slavonski Brod, Slavonski Šamac, Stara Gradiška, Strmica, Tovarnik, Vinjani Donji, Vukovar, Zaton Doli i Županja;
 • željeznički granični prijelaz: Tovarnik;
 • pomorski granični prijelazi: Dubrovnik, Ploče, Rijeka, Split i Zadar;
 • riječni granični prijelazi: Drava-Osijek i Vukovar;
 • granični prijelazi za zračni promet: Dubrovnik, Mali Lošinj, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Zadar i  Zagreb.
 
Za unošenje u Republiku Hrvatsku kućnih ljubimaca ptica, u pratnji vlasnika ili osobe ovlaštene od vlasnika određuju se sljedeći granični prijelazi:
 • cestovni granični prijelazi: Bajakovo, Karasovići, Nova Sela i Stara Gradiška;
 • granični prijelaz za zračni promet: Zagreb.
 
Kućni ljubimci, u pratnji vlasnika ili osobe ovlaštene od vlasnika, mogu se u Republiku Hrvatsku unijeti iz Andore, Farskih otoka, Grenlanda, Islanda, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, San Marina, Švicarske i države Vatikan preko svih graničnih prijelaza uključujući luke i zračne luke prema Uniji na kojima se provodi carinski nadzor.

Pri kretanju pasa, mačaka i pitomih vretica moraju biti ispunjeni sljedeći uvjeti:
 • označeni su mikročipom ili jasno čitljivom tetovažom (stavljena prije 3. srpnja 2011. godine) Ako je životinja označena mikročipom koji ne odgovara ISO standardu 11784 ili 11785, nego je čip drugog tipa, vlasnik, odnosno posjednik dužan je osigurati odgovarajući čitač koji je potreban za očitavanje mikročipa.

U svakom trenutku mora biti moguće utvrditi ime i adresu vlasnika životinje. Broj mikročipa upisuje se u putovnicu ili certifikat koji vlasnik ili posjednik nosi uz životinju.
 • praćeni su putovnicom ili certifikatom izdanim od veterinara ovlaštenog od nadležnoga tijela (u putovnici mora pisati do kada vrijedi cijepljenje)
 • moraju biti cijepljeni protiv bjesnoće.
Ako psi, mačke i pitome vretice dolaze iz zemalja visokog rizika moraju, osim navedenih, ispunjavati i dodatni uvjet:
 • bili su podvrgnuti testu neutralizacije protutijela titracije jednake najmanje 0,5 IJ/ml na uzorku uzetom od ovlaštenoga veterinara, test je obavio ovlašteni laboratorij najranije 30 dana nakon cijepljenja i tri mjeseca prije premještanja
 • popis ovlaštenih laboratorija
 
Dopušteno je kretanje životinjskih vrsta koje dolaze iz zemalja niskog rizika izvan Europske Unije, koje su mlađe od tri mjeseca i necijepljene, ako vlasnik ili posjednik uz njih nosi putovnicu ili certifikat i ako su od rođenja boravile na istome mjestu te nisu bile u kontaktu s divljim životinjama koje su mogle biti izložene infekciji, ili se kreću u pratnji majke o kojoj su još ovisne.

Zabranjen je uvoz i privremeni boravak u Republici Hrvatskoj moguće opasnih pasa (primjerice pit bull terijera i njihovih križanaca), koji nisu upisani u registar Međunarodnog kinološkog saveza (FCI).
Popis takvih pasa i uvjeti u kojima se, iznimno, dopušta njihovo držanje uređuje Pravilnik o opasnim psima.
 
Veterinarska inspekcija
 
Ako je broj kućnih ljubimaca pri nekomercijalnom kretanju iz trećih zemalja na područje Republike Hrvatske veći od 5 dokumentacijski i identifikacijski pregled ne obavljaju carinski službenici, već takvo kretanje podliježe veterinarskom pregledu na graničnim veterinarskim-postajama.
 
 
Dodatne obavijesti o obvezama vlasnika kućnog ljubimaca ili ovlaštene osobe pri nekomercijalnom premještanju kućnog ljubimca i mogućim dodatnim zahtjevima koje je potrebno ispuniti dostupne su na poveznici: Kućni ljubimci - nekomercijalno premještanje i Carinska uprava – prijenos životinja ili  možete poslati upit na e-mail veterinarstvo@mps.hr.