Pojednostavljen proces prijave na portal e-Građani

S manje koraka do željene usluge

Od danas, 02.08.2021., građanima je na raspolaganju pojednostavljena verzija prijave na portal e-Građani.

Od početka svibnja 2021. godine, pažljivo su se prikupljale povratne informacije građana i stručne javnosti te smo na temelju prikupljenih mišljenja prionuli razradi stranice preko koje se građani mogu prijaviti u e-Građane. Nova prijava u e-Građane donosi tri izmjene.

Pri odabiru vjerodajnice, tj. sredstva kojim dokazuju svoj digitalni identitet, korisnici sustava sada vide i logotipove pružatelja vjerodajnica što će olakšati odabir sredstva za identifikaciju. Nadalje, u suradnji s AZOP-om (Agencijom za zaštitu osobnih  podataka) i s Centrom "Feralis" uskladile su se najbolje prakse u području zaštite osobnih podataka i unijele izmjene u procesu prijave u sustav. Korisnici portala sada imaju jedan korak manje pri prijavi u sustav te se iz njihovog korisničkog profila briše kućica s Automatskim dozvolama koja više nije potrebna jer je uklonjen prethodni korak koji se odnosio na prihvaćanje uvjeta na obradu podataka. Uvjeti korištenja sustava i politika privatnosti sada su odvojeni dokumenti kojima se može pristupiti preko poveznice na dnu stranice na gov.hr.

Na dnu istog ekrana preko kojeg se prijavljuju hrvatski državljani i osobe s prebivalištem i boravištem u Hrvatskoj, nalazi se prijava za EU državljane koji žive u svojim matičnim zemljama i koriste svoje nacionalne vjerodajnice za prijavu u hrvatski sustav javnih usluga, portal e-Građani.