Studentski poslovi

Zakonom o obavljanju studentskih poslova uređuju se prava i obveze izvođača, posrednika i naručitelja posla tijekom obavljanja studentskoga posla te ostala pitanja vezana uz obavljanje studentskih poslova

Izvođači

Izvođač je student ili druga osoba koja je s naručiteljem posla i posrednikom sklopila ugovor o obavljanju studentskoga posla i koja za naručitelja posla obavlja taj posao.
Pravo na obavljanje studentskih poslova ostvaruje:
  • student koji pohađa sveučilišni prijediplomski studij, sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij, sveučilišni diplomski studij, stručni kratki studij, stručni prijediplomski studij i stručni diplomski studij na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj
  • student na razmjeni na visokom učilištu u Republici Hrvatskoj i
  • student državljanin Republike Hrvatske, državljanin zemlje članice Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, koji studira na visokom učilištu izvan Republike Hrvatske,a koji nema zasnovan radni odnos i/ili ne obavlja samostalnu djelatnost obrta, slobodnog zanimanja i/ili poljoprivrede i šumarstva
  • osoba u postupku upisa na studij ili osoba koja je završila studij na visokom učilištu u Republici Hrvatskoj, a nema zasnovan radni odnos ili građanin Europske unije s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji je završio studij na visokom učilištu izvan Republike Hrvatske, a nema zasnovan radni odnos. Prava na temelju ovoga Zakona druga osoba može ostvarivati najdulje tri mjeseca od završetka školske godine u kojoj je završila srednjoškolsko obrazovanje odnosno najdulje do kraja akademske godine u kojoj je završila studij ili do isteka razdoblja od tri mjeseca od završetka studija.
Prava na temelju ovoga Zakona druga osoba može ostvarivati najdulje tri mjeseca od završetka školske godine u kojoj je završila srednjoškolsko obrazovanje odnosno najdulje do kraja akademske godine u kojoj je završila studij ili do isteka razdoblja od tri mjeseca od završetka studija.

Posrednici

Posrednik je studentski centar ili visoko učilište koje ima centar za studentski standard kao ustrojstvenu jedinicu, a koja ima rješenje o odobrenju djelatnosti posredovanja koje je izdalo ministarstvo nadležno za visoko obrazovanje.

Naručitelj posla

Naručitelj posla je fizička osoba koja je registrirana za obavljanje djelatnosti ili pravna osoba koja je s izvođačem sklopila ugovor o obavljanju studentskoga posla i za koju izvođač obavlja taj posao.

Naknada za obavljanje studentskih poslova

Ministar za svaku kalendarsku godinu donosi odluku o iznosu minimalne neto naknade po satu obavljanja studentskog posla u roku od 15 dana nakon što Vlada Republike Hrvatske donese uredbu o visini minimalne plaće.
Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj, sukladno posebnome propisu, podijeli sa 160.
Odlukom o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova za 2024. godinu minimalna naknada za obavljanje studenskih poslova po satu iznosi 5,25 eura neto.