Prehrana novorođenčeta

Dojenje je najprirodniji i najzdraviji način prehrane novorođenčadi koji ima niz prednosti za majku i dijete

Najzdraviji i najprirodniji način prehrane novorođenčeta je dojenje. Sastav majčina mlijeka je potpuno prilagođen potrebama rasta i razvoja djeteta te ima zaštitnu ulogu, odnosno majčino mlijeko sadrži zaštitne tvari koje dijete štite od infekcija dok se njegov imunološki sustav potpuno ne razvije.


Trajanje dojenja

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje uspostavu odnosno početak dojenja unutar prvog sata po rođenju djeteta te minimalno razdoblje isključivog dojenja do djetetovog šestog mjeseca. Isključivo dojenje podrazumijeva da dijete ne dobiva nikakvu drugu hranu niti piće (uključujući vodu) osim majčinog mlijeka. Uz konzultaciju s liječnikom uključuje mogućnost primjene lijekova i suplemenata.

Nakon razdoblja isključivog dojenja od šest mjeseci, preporučuje se nastavak dojenja uz postupno uvođenje krute hrane sve do djetetove navršene druge godine. 

Za sve majke važno je napomenuti da gotovo svaka žena može dojiti. Međutim, dojenje je vještina koja se stječe vježbom. Imate li problema pri dojenju svog djeteta, za pomoć se možete obratiti prije svega lokalnoj patronažnoj sestri ili, prema potrebi, liječniku. Ne odustajte i ne nudite djetetu nadomjesnu hranu ako vam to nije savjetovala stručna osoba.


Dojenje na poslu

Povratak na posao nije razlog da prekinete s dojenjem. Kao majka koja doji, imate pravo na dvije stanke po sat vremena tijekom osmosatnog radnog dana.


Hranjenje bočicom

Ako iz bilo kojeg razloga ne dojite, nastavite hranjenje djeteta početnom ili prijelaznom hranom za dojenčad. Prvo hranjenje bočicom ne bi smjelo biti rezultat zabrinutosti majke ili okoline zbog gladi djeteta, već bi se trebalo provoditi uz stručnu preporuku liječnika ili patronažne sestre. Nije potrebno započinjati s nadomjesnom prehranom ako niste potpuno sigurni, odnosno nemate stručnu potvrdu da je ono potrebno vašem djetetu.

Pri hranjenju nadomjesnom hranom od iznimne je važnosti za zdravlje djeteta da pažljivo proučite upute na pakiranju i strogo ih se pridržavate u pripravi adaptiranog mlijeka. Bočice, dudice i sav pribor potrebno je prije svakog korištenja oprati deterdžentom i vodom pri čemu je važno temeljito isprati vodom. Pribor za hranjenje može se prije prvog korištenja i povremeno prokuhati u vodi. Ruke je potrebno oprati sapunom i vodom. Voda treba biti zdravstveno ispravna.

Sterilizacija pribora (a niti hrane) nije potrebna u kućnim uvjetima, nego je potrebna samo za neke kategorije bolesne i imunokompromitirane djece te se provodi obično u bolničkim uvjetima.