Poslije poroda

Patronažna će sestra u vašem domu pregledati novorođenče, dati vam upute o pravilnom načinu prehrane i pokazati potrebne postupke u njezi djeteta

Za vrijeme trudnoće i poslije poroda imate pravo na pomoć patronažne službe vama najbližeg doma zdravlja. Ako patronažnu službu niste kontaktirali za vrijeme trudnoće, možete to telefonski učiniti prije ili neposredno nakon što iz rodilišta s djetetom dođete kući. 

Pomoć patronažne sestre možete tražiti prema potrebi, a sve troškove snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.
 

Pregled i upute

Patronažne sestre obavljaju orijentacijski pregled novorođenčeta, provode kontrolu higijene djeteta (pupak, koža i sluznice) i daju upute o pravilnom načinu prirodne i umjetne prehrane. 

Demonstriraju potrebne postupke, kao što su njega novorođenčeta prebrisavanjem i kupanjem, njega sluznica, održavanje prohodnosti dišnih putova, njega pupčane ranice, stavljanje djeteta u idealan položaj za dojenje, držanje i nošenje novorođenčeta.

Od patronažne sestre dobit ćete upute o obavljanju prvog preventivnog sistematskog pregleda i kontinuitetu svih ostalih pregleda, a odgovorit će i na sva pitanja vezana uz vaše zdravlje i eventualne poslijeporođajne komplikacije.