Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora

Kroz energetsku obnovu zgrada do manjih režijskih troškova i kvalitetnijeg boravka u zgradama javnog sektora

Uvjeti za prijavu i dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj s ciljem energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora određeni su u Pozivu 'Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora' koji je otvoren 16. studenog 2017. godine a provodi ga Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi postupak dodjele te pruža direktnu podršku prijaviteljima, oko prijave i praćenja projekta u smislu savjetovanja i osiguravanja svih potrebnih informacija.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja je 5. rujna 2018. g. privremeno do 5. veljače 2019. g. po drugi puta obustavilo Poziv jer je radi značajno iskazanog interesa prijavitelja, ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava premašio ukupno raspoloživi iznos bespovratnih sredstava u okviru ovog poziva od 1,1 milijardu kuna.

Podsjetimo, poziv je prvi puta privremeno obustavljen 5. veljače 2018. g. do 4. rujna 2018.g. jer je i zbog tadašnjeg velikog interesa prijavitelja ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava za dodjelu u vrlo kratkom razdoblju dosegnuo 200% od ukupnog raspoloživog iznosa od 380 milijuna kuna.

26. srpnja 2018. g. donesena je Odluka o povećanju alokacije, kojom je ukupan raspoloživi iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru Poziva povećan s 380 milijuna kuna na 1,1 milijardu kuna.

Na Poziv su sveukupno zaprimljene 759 prijave (448 prijave u prvom krugu prijave do 5. veljače 2018.g. i 311 prijava u drugom krugu prijave do 5. rujna 2018.g.) a zatraženi iznos bespovratnih sredstava iznosi gotovo 1,34 milijarde kuna. U tijeku je postupak dodjele koji uključuje provjeru i ocjenjivanje projektnih prijedloga nakon kojeg Ministarstvo donosi odluke o financiranju za odabrane projekte a potom i ugovore o dodjeli.

Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti za financiranje prihvatljivih troškova projekta je 80.000,00 kuna, a najviši 40.000.000,00 kuna.

Sufinancira se energetska obnova javnih zgrada u kojima tijela državne vlasti i državne uprave, jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave, javne ustanove, ustanove, vjerske zajednice i udruge obavljaju društvene djelatnosti. Projektima energetske obnove kroz integrirani pristup predviđene su uštede energije od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe.

O eventualnoj mogućnosti ponovnog otvaranja Poziva, obavijesti će biti objavljene na mrežnim stranicama www.mgipu.hr,  https://efondovi.mrrfeu.hr i www.strukturnifondovi.hr 
 

Dodatne informacije:

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja