Energetska obnova višestambenih zgrada

Gotova energetska obnova na više od 300 višestambenih zgrada
 

Poziv "Energetska obnova višestambenih zgrada" Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je 17. listopada 2016. godine no zahvaljujući velikom interesu prijavitelja, odnosno upravitelja zgrada i predstavnika suvlasnika, ugovorena je cjelokupna alokacija koja je bila na raspolaganju iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ za financijsko razdoblje 2014-2020 stoga je poziv zatvoren 31. siječnja 2017. godine.

Svrha poziva je provedba mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u višestambenim zgradama koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje kroz integrirani pristup.

Na poziv su zaprimljene čak 649 prijave od kojih kriterije zadovoljava njih 596. Iznos ukupne investicije je preko milijardu kuna, a više od 560 milijuna kuna čine bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj. Do sredine ožujka 2019. godine potpisana su 584 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj a ugovorenim projektima obuhvaćeni su stanari 16 000 kućanstava u višestambenim zgradama.

Pregled potpisanih ugovora s kratkim opisom projekta

Interes za energetskom obnovom višestambenih zgrada je i dalje povećan, međutim nužan preduvjet za pripremu novog poziva je odobrenje povećanja alokacije od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u svojstvu Upravljačkog tijela (UT) na čemu Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u svojstvu Posredničkog tijela razine 1 (PT1) intenzivno radi. 
Sve informacije o eventualnom novom pozivu biti će pravovremeno objavljene na  mrežnoj stranici Europskih strukturnih i investicijskih fondova te mrežnoj stranici Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.
 

Dodatne informacije:

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja


 

Dokumenti