Zapošljavanje na europskom tržištu rada

Hrvatski građani se mogu slobodno zaposliti u zemljama Europske unije bez posebnih odobrenja ili radnih dozvola, osim u onim zemljama koje su zadržale postojeća ograničenja u svojim nacionalnim pravima

Hrvatskim državljanima se u 2018. godini otvorilo tržište rada Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Nizozemske, Malte i Slovenije. Ograničenje za zapošljavanje hrvatskih radnika i dalje je na snazi samo još u Austriji, a najduže do 30. lipnja 2020. godine.

Republika Hrvatska je na temelju načela uzajamnosti još 2013. godine, a sukladno Uredbi o privremenoj primjeni pravila o radu državljana država članica Europske unije i članova njihovih obitelji, uvela recipročne mjere ograničenja za sve države koje su hrvatskim državljanima uvele ograničenja i prijelazna razdoblja. Uredba ostaje na snazi te se primjenjuje samo na državljane Austrije, kao jedine države članice Europske unije koja će i dalje primjenjivati mjere ograničenja pristupu tržištu rada hrvatskim državljanima.

U svim ostalim državama članicama Europske Unije više ne postoji ograničenje zapošljavanja za hrvatske državljane.

Pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) postao je dio EURES-a, mreže za suradnju čija je svrha olakšati slobodno kretanje radnika na području država članica Europske unije, Europskog gospodarskog prostora i Švicarske, a koju koordinira Europska komisija.

EURES je uspostavljen s ciljem promicanja pokretljivosti, pružanja informacija, savjetodavnih usluga i usluga upućivanja te posredovanja između poslodavaca i tražitelja posla na europskom tržištu rada.


Izvori informacija

Ako tražite posao ili tražite radnika iz EU, prvi korak je stranica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje posvećena EURES-u 

EURES Hrvatska.

Ovdje ćete pronaći informacije za tražitelje posla i poslodavce, o režimu kretanja radnika u pojedinim državama članicama, aktualnim projektima i događanjima EURES-a u Hrvatskoj, kao i publikacijama koje obrađuju područje slobode kretanja radnika i zapošljavanja na europskom tržištu rada. Tu su i odgovori na najčešće postavljena pitanja, kao i korisni savjeti i informacije za tražitelje posla.
 

Radna mjesta

Natječaje poslodavaca iz drugih država članica koji imaju potrebe za radnicima s hrvatskog tržišta pronaći ćete (ukoliko u tražilici pod županije odaberete mogućnost „poslovi u EU“) na portalu HZZ-a

Burza rada - Poslovi u EU.

Ponude stranih poslodavaca izdvojene su u kategoriji Izdvojeni EURES poslovi, te EURES projekti i selekcije kandidata.
Veći izbor natječaja za područje cijele EU, EGP-a i Švicarske pronaći ćete na portalu EURES.

Dodatne informacije:

EURES - The European Job Mobility Portal 

Kako koristiti EURES (video) 
 

Povezane e-usluge:

Burza rada
 

Možda vas zanima i...