Motociklisti i mopedisti u prometu

Najviše što kao vozači motocikla i mopeda možete učiniti za svoju sigurnost je nošenje zaštitne kacige što je ujedno i vaša zakonska obveza

Uzimajući u obzir svoju brzinu, slabiju uočljivost i ranjivost u prometu, kao motociklist trebate svoje ponašanje prilagoditi predvidivim situacijama na cesti.


Vožnja s upaljenim svjetlima

Zakonska obaveza svih vozača motornih vozila je da u razdoblju zimskog računanja vremena danju voze s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima.

Vozači mopeda i motocikala s upaljenim kratkim svjetlima danju moraju voziti tijekom cijele godine, a u protivnom propisana je novčana kazna u iznosu od 300 kuna. 


Obveza nošenja kacige

Uz poštovanje prometnih propisa i ograničenja brzine, najvažnije što možete učiniti za svoju sigurnost u prometu je nošenje propisane, homologirane i uredno pričvršćene zaštitne kacige. To je ako vozite motocikl ili moped i vaša zakonska obveza, a kazna za vožnju bez kacige iznosi 1000 kuna uz obvezno isključenje iz prometa.
Jednaka mjera vrijedi i za putnike na motociklu ili mopedu.

Zakon ne regulira nošenje posebnih motociklističkih odijela, ali se njihovo stalno korištenje preporučuje svim motociklistima ne samo kao zaštita od mogućih ozljeda, nego i od vjetra. Preporuka je da se radi bolje uočljivosti koriste dijelovi motorističke opreme što življih boja.


Ponašanje u kolonama

Odgovorno ponašanje u prometu odnosi se na pretjecanje i obilaženje kolona vozila i s lijeve i s desne strane, čemu su mnogi mopedisti i motociklisti skloni u gradskim gužvama. Vodite računa da tako dovodite u opasnost sebe i druge jer takve radnje drugi sudionici u prometu teško mogu predvidjeti i pravodobno uočiti.


Dodatne informacije:

Zakon o sigurnosti prometa na cestama