Policija u zajednici

Kontakt-policajcu možete se neposredno obratiti zbog sigurnosnih problema u lokalnoj zajednici: droga, alkohol, oružje, sigurnost cestovnog prometa, vandalizam...

Kontakt-policajci su policijski službenici koji u neposrednoj suradnji s građanima rješavaju probleme vezane za sigurnost lokalne zajednice. Svaki kontakt-policajac obavlja službu na kontaktnom području čija se veličina određuje prema broju stanovnika, sigurnosnih događanja, kaznenih djela i prekršaja kao i broju važnijih institucija.

Kontakt-policajca u svome mjestu ili gradskoj četvrti možete prepoznati po tome što iznad lijevog džepa na odori ima pločicu s istaknutim imenom ili ga potražiti na stranicama svoje policijske uprave.
 

Najčešći problemi

Kontakt-policajcu možete se neposredno obratiti zbog problema koji se odnose na zlouporabu droga, protupravna i asocijalna ponašanja koja su posljedica konzumiranja alkohola, delinkvenciju djece i maloljetnika, protupravno posjedovanje oružja, sigurnost cestovnog prometa, vandalizam, kao i na ostale sigurnosne probleme u lokalnoj zajednici.

Osim podataka o radu policije, kontakt-policajci mogu vam dati informacije o radu i nadležnostima drugih službi, primjerice carine, komunalnih službi, sanitarne i veterinarske inspekcije.

Nakon što im se građani obrate za pomoć, kontakt-policajci zajednički s građanima rješavaju problem, a po potrebi obavještavaju i druge nadležne institucije, koje pridonose tomu da se problem u potpunosti riješi.
 

Redoviti obilasci

Kontakt-policajci na svom području redovito obilaze sve postojeće institucije i objekte (bolnice, domove zdravlja, škole, vrtiće, knjižnice, ugostiteljske objekte, trgovine) kako bi se kroz neposredne razgovore upoznali sa stvarnim problemima na koje nailaze djelatnici, kao i građani s tog područja, a u čijem im rješavanju policija može pomoći.

Ako na području na kojem živite ne radi kontakt-policajac, javite se područnoj policijskoj postaji u kojoj će vas uputiti kome da se obratite.


Dodatne informacije:

Strategija djelovanja Policija u zajednici