Jaslice ili čuvanje djeteta kod kuće?

Nakon isteka roditeljskog dopusta dijete možete upisati u jaslice, povjeriti ga na čuvanje osobi iz kruga obitelji ili registriranoj dadilji u njenom prostoru ili u vlastitom stambenom prostoru

Po isteku jednogodišnjeg rodiljnog odnosno roditeljskog dopusta, pred vama kao roditeljima je odluka komu povjeriti dijete na čuvanje dok ste vi na poslu. Još uvijek u većini slučajeva tu odgovornu zadaću na dvije ili tri godine preuzimaju bliski članovi obitelji, odnosno bake i djedovi. Time je dijete u najranijoj dobi zbrinuto unutar obitelji, a u vrtić kreće u prosjeku nakon treće godine.
 

Provjera i preporuke

No, ako vam kao roditelju nije na raspolaganju ta mogućnost, trebate se odlučiti između jaslica i dadilja - angažiranja druge osobe koja ima registriranu djelatnost dadilje. U jaslice se smještaju djeca od prve do navršene treće godine života, a o njima se brinu osposobljene odgajateljice.

Živite li u gradu gdje potrebe za smještajem djece jaslične dobi premašuju postojeće kapacitete, vjerojatno ćete se (morati) odlučiti za angažiranje neke osobe koja će čuvati vaše dijete dok ste vi na poslu. To ima niz prednosti -  ako dogovorite da dadilja dolazi u vaš dom, vaše se dijete neće morati rano buditi niti mijenjati poznatu okolinu. S obzirom da su registrirane dadilje prošle stručno osposobljavanje i ispunile druge uvjete po zakonu, sa sigurnošću možete bez posebnih provjera povjeriti dijete profesionalnim dadiljama.

Informacije o dadiljama mogu se dobiti u nadležnim centrima za socijalnu skrb, podružnicama Obiteljski centri. Adrese i telefonske brojeve možete naći u adresaru ustanova Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Adresar ustanova.
 

Jaslice za djecu mlađu od godinu dana

Kako rodiljni odnosno roditeljski dopust u Hrvatskoj traju ukupno godinu dana, smještaj djece mlađe od te dobi u jaslice smatra se iznimnom situacijom. Takva mogućnost postoji u samo dva hrvatska grada - Zagrebu (vrtići Duga i Medveščak) i Rijeci (vrtić Rijeka), a namijenjena je roditeljima koji iz raznih razloga moraju raditi prije isteka jednogodišnjeg dopusta.