Liječenje HRVI u hiperbaričnoj komori

Stopostotni hrvatski ratni vojni invalidi I. skupine imaju pravo na liječenje u hiperbaričnoj komori

Kao hrvatski ratni vojni invalidi (HRVI) I. skupine sa stopostotnim oštećenjem organizma, imate pravo na liječenje u hiperbaričnoj komori u svrhu poboljšanja zdravstvenog stanja, odnosno ublažavanja posljedica i sprječavanja pogoršanja funkcionalnog oštećenja organizma. Pravo na liječenje u barokomori mogu ostvariti i HRVI I. skupine koji nemaju stopostotno oštećenje organizma te hrvatski branitelji iz Domovinskog rata temeljem procjene liječnika o postojanju medicinskih indikacija za liječenje hiperbaričnom oksigenacijom.

Hiperbarična oksigenoterapija je metoda liječenja udisanjem stopostotnog kisika preko odgovarajuće maske za lice ili kacige, a provodi se u hiperbaričnim komorama (barokomorama) pri povišenom tlaku, čime se poboljšava otapanje kisika u krvi i dopremanje istoga u nedovoljno prokrvljene organe i tkiva.

Prednost u liječenju ostvaruju HRVI I. skupine sa stopostotnim oštećenjem organizma.


Gdje se provodi

Ministarstvo hrvatskih branitelja osigurava liječenje u hiperbaričnoj komori na dvije lokacije – u hiperbaričnoj komori Zavoda za pomorsku medicinu Ministarstva obrane Republike Hrvatske u Splitu te na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije u suradnji s Poliklinikom za baromedicinu i medicinu rada "OXY".

Za korisnike koji ostvaruju pravo na liječenje u barokomori u Splitu, kao i za njihovu pratnju, osigurava se smještaj uz puni pansion u Hotelu "Zagreb" za vrijeme trajanja liječenja. 

Za korisnike koji ostvaruju pravo na liječenje u barokomori Poliklinike za baromedicinu i medicinu rada „OXY“ postoji mogućnost smještaja u kući u Zaprešiću ili u Ustanovi za sveobuhvatnu skrb o pripadnicima I. gardijske brigade "Tigrovi".


Način ostvarivanja prava

Zamolba se upućuje na adresu Ministarstva hrvatskih branitelja, Trg Nevenke Topalušić 1, 10 000 Zagreb.

Uz zamolbu za liječenje potrebno je dostaviti presliku ukupne povijesti bolesti.

Odluku o ostvarivanju prava na liječenje u hiperbaričnoj komori donosi ministar temeljem mišljenja Povjerenstva za liječenje hrvatskih ratnih vojnih invalida i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u hiperbaričnoj komori.