Ulaganje u dionice

Redovite dionice daju vam pravo suodlučivanja, a povlaštene neku drugu pogodnost, obično isplatu dividendi

Kupnjom dionice postajete suvlasnikom društva čije ste dionice kupili. Primjerice, ako poduzeće ima ukupno 100.000 izdanih dionica, tada ćete kao kupac 100 dionica postati vlasnikom 0,1 posto poduzeća.


Vrste dionica

Dionica je vrijednosni papir, odnosno pismena isprava ili elektronski zapis koji svojim vlasnicima daje točno utvrđena prava. Koja su to prava ovisi i o vrsti dionica za koje se odlučite:
  • redovite dionice imaju pravo glasa
  • povlaštene dionice obično nemaju pravo glasa, ali najčešće imaju zajamčenu dividendu.

Dividenda je dio dobiti koji se u dioničkom društvu isplaćuje dioničarima. Isplata dividendi nije obvezna. Katkad se dioničari mogu složiti da je radi bržeg razvoja poduzeća cjelokupnu dobit bolje usmjeriti u investicije.


Kupnja dionica

Želite li kupiti ili prodati dionice, prvi je korak izabrati brokera koji je član Zagrebačke burze, kao jedinog organiziranog tržišta dionica u Hrvatskoj. 

Broker je zaposlenik ovlaštenog društva (brokersko društvo ili banka) kojemu je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) izdala dozvolu za obavljanje poslova brokera. Popis ovlaštenih brokera možete naći na stranicama Hanfe

Registar brokera.

Broker za vaš račun kupuje ili prodaje dionice, informira vas o trenutačnom stanju na tržištu, kretanju cijena dionica i daje vam savjete u što i kako uložiti. Imajte na umu da će vam broker zaračunati proviziju svaki put kada proda ili kupi dionicu.

Čuvajte se mešetara koji se predstavljaju kao brokeri, nude vam brzu i sigurnu prodaju dionica, često po povoljnijim cijenama od onih na Burzi.


Dodatne informacije:

Zagrebačka burza