Unos lijekova

Sa sobom smijete nositi samo lijekove za osobnu uporabu, a količina koju možete prenijeti preko granice ovisi o vrsti lijeka i vašoj povijesti bolesti 

Gotove lijekove koji imaju odobrenje za stavljanje u promet u drugim državama, ali ne i u Hrvatskoj, možete unijeti na temelju medicinske dokumentacije (povijesti bolesti) u količinama potrebnim za liječenje najviše do mjesec dana.


Lijekovi koji sadrže opojnu drogu

Ako imate lijek koji sadrži opojnu drogu, pri prelasku granice morate ga prijaviti graničnom carinskom uredu i cariniku predočiti potrebnu medicinsku dokumentaciju. Takav lijek možete unijeti ili iznijeti iz Hrvatske samo u količini nužnoj za osobnu uporabu u trajanju do najviše pet dana. U slučaju da se lijek koristi u terapiji malignih bolesti, dopuštena količina je za 15 dana osobne uporabe.

Iznimno, osobe s prebivalištem, odnosno boravištem u Republici Hrvatskoj koje putuju u države Šengenskoga prostora smiju posjedovati lijek koji sadrži drogu u količini nužnoj za osobnu uporabu u trajanju do najviše 30 dana na temelju potvrde koju je na propisanom obrascu izdao ovlašteni liječnik (izabrani doktor medicine ili doktor medicine specijalist).
 

Carinski prekršaji

Imajte na umu da ćete carinski prekršaj počiniti ako posjedujete lijek koji sadrži opojnu drogu, imate ga u količini većoj od dopuštene, nemate odgovarajuću medicinsku dokumentaciju ili niste prijavili lijek. U tom slučaju carinici će morati privremeno zadržati lijek pod carinskim nadzorom do okončanja prekršajnog postupka.


Naručivanje poštom ili preko interneta

Naručivanje lijekova internetom i isporuka lijekova poštom nije dozvoljena. Za uvoz lijekova za osobne potrebe, fizičke osobe se mogu obratiti registriranim veledrogerijama.
 
Također dodatno se informirajte prije uvoza proizvoda u poštanskom prometu te se obratite Sanitarnoj inspekciji kako biste dobili informaciju smijete li kao fizička osoba uopće uvesti i naručiti određene proizvode.
 

Dodatne informacije: 

Ministarstvo zdravstva - Sanitarna inspekcija