Putovanje s kućnim ljubimcima

Na graničnom prijelazu vaše će ljubimce pregledati carinik, a vi morate uz sebe imati međunarodnu svjedodžbu o zdravlju životinja (veterinarski certifikat)

Ako putujete u inozemstvo sa svojim kućnim ljubimcem (psom, mačkom, egzotičnom pticom, zamorcem, hrčkom i sl.) trebate voditi računa na kojim graničnim prijelazima možete s njim ući ili izaći iz zemlje i koji su vam dokumenti za to potrebni.
 

Unos u Hrvatsku

Unošenje kućnih ljubimaca u Hrvatsku, u pratnji vlasnika ili osobe ovlaštene od vlasnika, iz trećih zemalja moguć je samo na graničnim prijelazima koji su određeni u Pravilniku

Pravilnik o graničnim prijelazima Republike Hrvatske za nekomercijalno premještanje kućnih ljubimaca.
 
Kućni ljubimci, u pratnji vlasnika ili osobe ovlaštene od vlasnika, mogu se u Hrvatsku unositi iz Andore, Farskih otoka, Grenlanda, Islanda, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, San Marina, Švicarske i države Vatikan preko svih graničnih prijelaza uključujući luke i zračne luke prema Europskoj uniji na kojima se provodi carinski nadzor.
 

Tetovaža ili mikročip

Na graničnom prijelazu vaše će ljubimce pregledati carinik, a vi morate uz sebe imati međunarodnu svjedodžbu o zdravlju životinja (veterinarski certifikat) ili putovnicu, u kojem mora biti naveden vlasnik, kao i upisane napomene o izvršenim obveznim cijepljenjima (moraju biti cijepljeni protiv bjesnoće). 

Životinja mora biti označena mikročipom ili jasno čitljivom tetovažom nanesenom prije 3. srpnja 2011. godine.

Od zemalja Europske unije, Velika Britanija, Finska, Irska i Malta zahtijevaju da ljubimci imaju poseban tretman protiv trakavice.
 

Veterinarska inspekcija

Unos više od pet kućnih ljubimaca podliježe veterinarskom pregledu na graničnim veterinarskim postajama.

U Hrvatskoj je zabranjen uvoz i privremeni boravak opasnih pasa (primjerice pit bull terijera i njihovih križanaca), koji nisu upisani u registar Međunarodnog kinološkog saveza (FCI).

Popis takvih pasa i uvjeti u kojima se dopušta njihovo držanje uređeni su posebnim propisima

Pravilnik o opasnim psima.
 

Trajni uvoz

Ako trajno unosite kućnog ljubimca u Hrvatsku, morat ćete platiti porez na dodanu vrijednost. U tom slučaju, morate koristiti granične prijelaze gdje postoji veterinarska inspekcija i inspektoru predočiti veterinarski certifikat.  

Ovisno o vrijednosti životinje, postupak carinjenja može se obaviti na samom graničnom prijelazu (kada je vrijednost životinje do 5000 kuna) ili na unutrašnjoj robnoj carinskoj ispostavi (kada vrijednost životinje premašuje 5000 kuna).

Vrijednost životinje utvrđuje se prema ispravi iz koje je eventualno vidljiva cijena (kupoprodajni ugovor, račun), ili na osnovi procjene vrijednosti temeljem uvida u posebnu carinsku bazu podataka o svim vrstama roba i predmeta, i njihovim cijenama, koji se pojavljuju u robnom prometu s inozemstvom.

Kako je carinska stopa za kućne ljubimce "slobodno", dakle nema carine, obračunat će vam se samo porez na dodanu vrijednost od 25 posto. 


Dodatne informacije:

Uvjeti za uvoz kućnih ljubimaca u RH

Kućni ljubimci - nekomercijalno premještanje