Zlonamjerni sadržaj

Zlonamjerni sadržaj ili malware je sadržaj koji može prouzročiti štetu te onemogućiti rad informacijskih sustava

Riječ je o računalnim programima koji se pokreću na računalnom sustavu bez stvarnog korisnikovog pristanka i imaju neku vrstu nepoželjnog učinka (oštećenje programa i podataka sa sustava, širenje na druga računala, krađa podataka – osobito povjerljivih kao što su lozinke i brojevi kreditnih kartica, omogućavanje neovlaštenog udaljenog pristupa na računalo, prikazivanje neželjenih ili zlonamjernih reklamnih poruka, masovno slanje neželjene elektroničke pošte – spama, sudjelovanje u napadima na druga računala putem mreže…).

Prema načinu širenja zlonamjerni se programi dijele na računalne viruse, crve i trojanske konje, dok ih prema načinu djelovanja i cilju dijelimo na, primjerice, špijunske programe (spyware), oglašivačke programe (adware), kriminalne programe (crimeware), programe koji se šire zastrašivanjem (scareware), programe za tajno praćenje i snimanje pritisnutih tipki na računalu (keylogger), programe za udaljenu kontrolu nad računalom (rootkit) te softver koji traži otkupninu (ransomware).

Ransomware

Ransomware je naziv za skup zlonamjernih programa koji korisniku onemogućuju korištenje računala te mogu ostaviti značajne posljedice. Nakon zaraze, ransomware može šifrirati datoteke ili onemogućiti korištenje tako što na početnom ekranu ispiše određenu poruku koju nije moguće maknuti. Od korisnika čije je računalo zaraženo traži se otkupnina u zamjenu za daljnje normalno korištenje računala i povrat podataka. U zadnje vrijeme sve je više slučajeva u kojem se pojavljuje prvi navedeni slučaj u kojem zlonamjerni softver šifrira korisničke podatke i u zamjenu za njihovo dešifriranje traži uplatu određenih novčanih sredstava, najčešće u bitcoinima (tzv. crypto ransomware).

Kako se zaštititi od zlonamjernih sadržaja:
  • pazite da vaše računalo, kao i sigurnosni softveri koje koristite (anti-virusi i dr.) budu ažurirani
  • redovita nadogradnja (update) najkorištenijih aplikacija kao što su Microsoft Office, Adobe Reader, Mozilla Firefox i dr.
  • obratite dodatnu pozornost na web stranice na kojima se informirate ili pretražujete određene sadržaje pogotovo ako im prvi puta pristupate
  • uključite firewall
  • učestalo i pouzdano izrađujte sigurnosne kopije bitnih podataka (eng. backup) te ih pohranjujte odvojeno od računala na kojem ih izrađujete
  • ne otvarajte poveznice i mail privitke koji su stigli s nepoznatih ili sumnjivih izvora

Ako se pridržavate svih sigurnosnih aspekata vezanih uz informacijsku sigurnost, ne zaboravite da zlonamjerni korisnici uvijek mogu pronaći nedostatke u IT sustavu te vaše računalo pokušati zaraziti zlonamjernim sadržajem.