Stambeno zbrinjavanje građana čiji su objekti stradali u potresu

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine plaća najamninu zamjenskoga stana građanima koji su ostali bez doma u nedavnom potresu

Vlada je 14. svibnja 2020. godine donijela Odluku temeljem koje je 19. svibnja 2020. godine raspisan Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije. Na poziv je zaprimljeno 456 zahtjeva.

Mjera stambenog zbrinjavanja se odnosi na građane koji nemaju na raspolaganju drugi useljivi stambeni prostor u radijusu 20 kilometara od stradale nekretnine.

Parametri za financiranje najma proizlaze iz sustava  poticane stanogradnje. Mjera financiranja najma se primjenjuje najdulje do 1.rujna 2021. godine, odnosno do obnove oštećene nekretnine, revizije stupnja oštećenja  ili pak eventualnog smještaja u stan u državnom vlasništvu.

Najamnina za jednu osobu (samca) koju plaća Ministarstvo iznosi najviše 2.450 kuna, a za obitelj (četiri člana) do 4.550 kuna.  

Samcu se financira najam stana površine do 35 metara četvornih, te dodatnih deset metara četvornih po osobi i to po cijeni 70 kuna za metar četvorni.  

Najamnina se isplaćuje izravno na račun najmoprimca.

Za sve dodatne informacije vezane uz javni poziv za sufinanciranje najamnine građani se mogu obratiti na telefon: 01/6448-900 ili na e-mail: financiranje.najamnine@mpgi.hr