Registracija motornih vozila za povratnike u RH

Povratnicima iz inozemstva odobrenje za registraciju vozila koja su koristili u inozemstvu izdaje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Vozila hrvatskih državljana koji su se za stalno vratili iz inozemstva mogu sudjelovati u prometu samo ako su registrirana u Hrvatskoj.

Državljani Republike Hrvatske, povratnici iz inozemstva, ako žele registrirati vozila koja su koristili u državi iz koje se iseljavaju, ne moraju imati uređaje i opremu na vozilu homologiranu sukladno ECE pravilnicima u Republici Hrvatskoj.

Odobrenje za registraciju

Odobrenje za registraciju ovih vozila izdaje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Uprava za cestovni promet, cestovnu infrastrukturu i inspekciju, Prisavlje 14, 10 000 Zagreb.

Zahtjev za izdavanje odobrenja upućuje se na gornju adresu s prilozima:
  • podaci o podnositelju zahtjeva (ime i prezime, adresa i kontakt telefon/mobitel)
  • OIB (osobni identifikacijski broj) podnositelja zahtjeva
  • preslika rješenja o povratku izdana od nadležnog hrvatskog veleposlanstva ili konzulata
  • preslika prometne dozvole vozila iz države iz koje se iseljavaju
  • preslika jedinstvene carinske deklaracije
Svi zaprimljeni zahtjevi rješavaju se u žurnom postupku.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture za vozila starija od 30 godina koja se prvi put registriraju u Republici Hrvatskoj, na temelju zahtjeva vlasnika i na temelju identifikacijske isprave Hrvatskog oldtimer saveza kao ovlaštenog saveza za provedbu određenih poslova vrednovanja i razvrstavanja oldtimera, također može donijeti odobrenje o izuzeću.