mPorezna

Aplikacija mPorezna dostupna građanima, osobama slobodnih zanimanja i obrtnicima

Mobilna aplikacija mPorezna povećava dostupnost elektroničkih usluga Ministarstva financija, Porezne uprave poreznim obveznicima te smanjuje troškove ispunjavanja poreznih obveza. 

Porezni obveznici koji su korisnici mobilnih uređaja mogu kroz mobilnu aplikaciju ostvariti uvid u svoje podatke, zaprimljene poruke i porezne akte i dobiti važne informacije o svojim poreznim obvezama. 

Porezni obveznici putem aplikacije mogu vidjeti i stanje na porezno knjigovodstvenoj kartici (PKK), preuzeti 2D barkod za provođenje plaćanja, pregledati detalje podnesenih obrazaca i zahtjeva, provjeriti obavijesti i rokove podnošenja obrazaca kroz personalizirani porezni kalendar, mogu podnijeti zahtjev za izmjenom podataka na poreznoj kartici (PK), zahtjev za izdavanje potvrde o stanju duga, zahtjev za izmjenom podataka u Registru poreznih obveznika, informativno izračunati podatke o plaći putem usluge kalkulatora za izračun plaće, direktno se obratiti Poreznoj upravi putem servisa „Pišite nam“ te anonimno prijaviti porezni i drugi prekršaj.

Također, poreznim obveznicima omogućen je uvid u podatke iz JOPPD obrasca (Izvješće o primicima, porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja) za korisnika usluge, Uvid u IP1/IP2 - uvid u podatke o plaći, mirovini, doprinosima, porezu i prirezu koji ulaze u godišnji obračun (obračunati i isplaćeni primici) i Uvid u IP3 - uvid u podatke o plaći, mirovini, doprinosima, porezu i prirezu koji ne ulaze u godišnji obračun. 

Građanima je omogućena predaja obrasca ZPP-DOH radi priznavanja prava u posebnom postupku za prethodnu godinu. Građani na koje se primjenjuje poseban postupak mogu do 28. veljače podnijeti Obrazac ZPP-DOH kako bi iskoristili propisana prava na umanjenje dohotka i priznavanje poreznih olakšica temeljem dostave podataka kojima Porezna uprava ne raspolaže.​

Funkcionalnosti su prilagođene radu na manjim ekranima kako bi iskustvo korištenja bilo optimalno uz mogućnost podešavanja veličine slova i boje ekrana. Za korištenje aplikacije potrebno se prijaviti putem Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS) koristeći jednu od priznatih vjerodajnica NIAS sustava značajne ili niske razine sigurnosti. Značajna razina sigurnosti uključuje na primjer mToken, Fina Soft certifikat, token/mtoken uređaje banaka koji su povezani sa sustavom NIAS dok niska razina sigurnosti uključuje ePass, ePošta, AAI@EduHr korisničko ime i lozinku, HT Telekom ID.

Preduvjet za korištenje aplikacije je posjedovanje mobilnog uređaja na kojem je aplikacija podržana tj. za koje je izrađena odgovarajuća verzija aplikacije.

Aplikacija je dostupna na Android uređajima s Android operativnim sustavom inačice 8 i višim, a može se preuzeti putem Google Play Store-a.

Za preuzimanje na iPhone uređaje s ios operativnim sustavom inačice 13 i više aplikacija je dostupna na App Store-u.

Također, aplikacija je dostupna je i na AppGallery platformi koju podržavaju Huawei mobilni uređaji novije generacije.