EU digitalne COVID potvrde dostupne putem portala e-Građani

U samo nekoliko koraka putem portala e-Građani zatražite svoju EU digitalnu COVID potvrdu

Građani Republike Hrvatske koji imaju pristup portalu, a čiji su podaci o cijepljenju, negativnom testu na SARS-CoV-2 ili preboljenju bolesti COVID-19 upisani u centralne baze podataka Ministarstva zdravstva, mogu putem portala e-Građani zatražiti svoju EU digitalnu COVID potvrdu.

Korisnici hrvatskog sustava mogu sami izabrati vrstu covid potvrde, bilo da je riječ o potvrdi o preboljenju, testiranju ili cijepljenju. Samostalan izbor i preuzimanje potvrda omogućeno je obzirom na sve češće zahtjeve za potvrdama o testiranju pojedinih država članica, unatoč već postojećim potvrdama o cijepljenu ili preboljenju. Više o različitim mjerama koje su na snazi, među ostalim o zahtjevima za karantenu i testiranje za putnike, i digitalnom certifikatu EU-a za COVID na Re-open EU.

Portalu se pristupa vjerodajnicama (način prijave) razine 2 - značajne razine sigurnosti (naprimjer token / mtoken) ili vjerodajnicama razine 3 (naprimjer eOI) - visoke razine sigurnosti te nije potrebno predočiti dodatne podatke i dokumentaciju. Sustav dohvaća podatke korisnika iz baza podataka Ministarstva zdravstva te se potvrda generira klikom na opciju „Zatraži potvrdu“.

Potvrda koju građani preuzimaju putem portala e-Građani može se spremiti na računalo, isprintati ili poslati putem elektroničke pošte na e-mail adresu.

Potvrdu možete pohraniti u obliku PDF datoteke ili pohraniti u mobilnu alipikaciju CovidGO te je na taj način predočiti nadležnoj osobi za očitanje QR kôda i drugih važnih podataka. 

Ukoliko niste instalirali CovidGO - aplikaciju možete preuzeti i putem sljedećih linkova:

Google Play - App Store

EU digitalna COVID potvrda kojom se potvrđuje da je osoba testirana, cijepljena ili je preboljela COVID 19 izdaje se i maloljetnim osobama. 

EU digitalne COVID potvrde za svoju djecu možete dobiti putem portala e-Građani. Nakon što se prijavite na e-uslugu EU digitalna COVID potvrda kliknite na opciju "Promjena subjekta" gore desno i odaberite podatke djeteta za koje želite pribaviti potvrdu. Promjenom subjekata moći ćete u ime svog djeteta zatražiti potvrdu na isti način kako ste to i za sebe učinili, odabirom opcije "ZATRAŽI POTVRDU". Isti potupak je potrebno ponoviti ukoliko želite preuzeti potvrdu i za drugo dijete.

 

Više informacija o EU digitalnim COVID potvrdama u RH građani mogu pronaći na javnoj informativnoj mrežnoj stranici: https://eudigitalnacovidpotvrda.hr/