Dodjela oznake "Hrvatski otočni proizvod"

Oznaka „Hrvatski otočni proizvod“ dodjeljuje se proizvođačima sa sjedištem tvrtke na otocima i koji nominirane proizvode izrađuju na otocima, a zadovoljavaju kriterije izvrsnosti, izvornosti i tradicije

Oznaku „Hrvatski otočni proizvod“, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, dodjeljuje proizvodima koji zadovoljavaju kriterije izvrsnosti, izvornosti i tradicije.

Riječ je o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, džemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima. Rade se uglavnom u malim serijama i potječu s ograničenih otočnih lokaliteta.

Ove je godine oznaka "Hrvatski otočni proizvod" dodijeljena 12. put. Do sada je Oznaku dobilo 297 otočnih proizvođača za 971 proizvod i proizvodnu liniju s 24 otoka i poluotoka Pelješca.

Procedura dodjele oznake

Oznaka „Hrvatski otočni proizvod“, dodjeljuje se godišnje, u vidu plakete i makete, proizvođačima koji imaju sjedište tvrtke na otocima i koji nominirane proizvode izrađuju na otocima. Stručno mišljenje o zadovoljavanju uvjeta i kriterija stjecanja prava na uporabu oznake donose neovisne tehničke komisije (za hranu, pića, kemijske proizvode, za područje primijenjene umjetnosti i dizajna te nematerijalnu baštinu).

Prijedlog odluke o dodjeli oznake „Hrvatski otočni proizvod“ donosi Savjet projekta, a konačnu odluku ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Ministarstvo s nositeljima oznake sklapa ugovor na tri godine, nakon čega se procedura dodjele ponavlja.

Kompletna procedura dodjele oznake „Hrvatski otočni proizvod“ utemeljena je u Zakonu o otocima i Pravilniku o uvjetima, kriterijima i načinu označavanja proizvoda oznakom „Hrvatski otočni proizvod“.

Oznaka je registrirana u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo kao jamstveni žig.

Osim registriranog žiga, Ministarstvo pri označavanju otočnih proizvoda koristi i znak koji, uz navedeni prikaz žiga, sadrži i verbalne elemente HRVATSKI OTOČNI PROIZVOD u vertikalnoj i horizontalnoj izvedbi na hrvatskom i engleskom jeziku i integralni je dio oznake.