Uvjeti korištenja Osobnog korisničkog pretinca

Osobni korisnički pretinac

 • Aktiviranjem i korištenjem usluge Osobnog korisničkog pretinca korisnik prihvaća ove Uvjete korištenja kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici korištenjem Osobnog korisničkog pretinca u svakom trenutku upoznati s aktualnim uvjetima korištenja te da su ih razumjeli u cijelosti. Prihvaćanjem ovih Uvjeta korištenja suglasni ste da Osobni korisnički pretinac koristite isključivo u skladu s njegovom izvornom svrhom, zakonitom namjenom i na način koji ne ugrožava, ograničava ili sprječava rad sustava i korištenje od treće strane. Zabranjeno ponašanje obuhvaća, ali se ne ograničava, na lažno predstavljanje i neovlašten pristup osobnim korisničkim pretincima drugih osoba te sve radnje koje mogu izazvati neovlaštenu izmjenu podataka, zabunu, uznemirenost, ometanje komuniciranja s Osobnim korisničkim pretincem na bilo koji način i druge štetne radnje.
 • Pohrana ili kopiranje sadržaja iz Osobnog korisničkog pretinca za bilo koju svrhu osim za osobnu uporabu je zabranjeno.
 • Osobni korisnički pretinac smiju koristiti svi građani koji su od NIAS sustava (ključne komponente sustava e-Građani za provođenje autentikacije) dobili pravovaljanu vjerodajnicu.
 • U slučaju uočavanja kršenja ovih pravila Ministarstvo uprave pridržava pravo suspenzije ovlaštenja pristupa sustavu i pokretanje svih zakonom predviđenih mjera.
 • Ministarstvo uprave ne snosi odgovornost ni za kakvu posebnu, neizravnu ili posljedičnu štetu ili kaznenu odštetu, bilo po ugovornoj, zakonskoj ili prema nekoj drugoj osnovi, nastalu kao posljedica korištenja ili nemogućnosti korištenja Osobnog korisničkog pretinca.
 • Korisnik je odgovoran za nabavu i održavanje svoje računalne opreme, pod kojom se podrazumijeva sav softver i hardver koji se koristi, te za drugu opremu nužnu za pristup i korištenje Osobnog korisničkog pretinca te za sve troškove povezane s tim. Bilo kakva oštećenja opreme korisnika nastala kao posljedica korištenja Osobnog korisničkog pretinca nisu u odgovornosti Ministarstva uprave.

 

Zaštita privatnosti i tajnost podataka

 • Ministarstvo uprave poštuje privatnost svojih korisnika Osobnog korisničkog pretinca. Svi podaci iz procesa registracije te ostali podaci o korisniku nisu dostupni trećoj strani. Podaci o korisniku neće biti dostupni trećoj strani osim u slučaju kada je takva obaveza regulirana zakonom.
 • Tajni broj (PIN-a) iz procesa registracije putem aplikacije instalirane na mobilnim uređajima poznat je samo korisniku mobilne aplikacije i nije dostupan niti vidljiv trećoj strani. Korisnik je dužan čuvati tajnost Tajnog broja (PIN-a). U slučaju da treća osoba zloporabi Tajni broj (PIN), Ministarstvo uprave smatrati će to kao krađu istog, te neće snositi odgovornost za nastalu štetu korisnika.
 • Korisničke informacije koje se prikupljaju uporabom Osobnog korisničkog pretinca koristit će se interno za sljedeće svrhe:
  • pružanje predviđene funkcionalnosti sustava;
  • poboljšanje sadržaja i funkcija Osobnog korisničkog pretinca te prijem, prikaz i korištenje poruka;
  • komunikaciju s korisnicima radi poboljšanja Osobnog korisničkog pretinca.

 

Odgovornost za sadržaj poruka

 • Ministarstvo uprave ne odgovara za sadržaj ili gubitak i oštećenje sadržaja koje je nastalo zbog korištenja Osobnog korisničkog pretinca. Sadržaji dostavljeni putem Osobnog korisničkog pretinca u potpunosti su odgovornost institucija koje su ga poslale. U slučaju da imate pitanje ili primjedbu na sadržaj dostavljen u Vaš osobni korisnički pretinac molimo da to dojavite putem Kontaktnog centra za e-Građani putem adrese elektroničke pošte: pomoc@e‑gradjani.gov.hr ili na telefon broj: 072 200027.
 • Osobni korisnički pretinac ne odgovara za dokumente i sadržaje na izvorima na koje se povezuje, te ne može jamčiti točnost, porijeklo ili kvalitetu sadržaja navedenih stranica, kao ni za njihovu raspoloživost. Ukoliko uočite da postoje problemi sa stranicama na koje se povezujemo, molimo da odmah dojavite sa što točnijim opisom problema putem Kontaktnog centra za e-Građane.

 

Sigurnost poruka i sadržaja

 • Dostavljene poruke unutar Osobnog korisničkog pretinca zaštićene su od izmjene podataka u njima i neovlaštenog korištenja. Njihov sadržaj dostupan je samo Vama, a ako je odgovarajuća opcija raspoloživa i vidljiva u Osobnom korisničkom pretincu, također i osobama kojima ćete Vi moći dati punomoć u razdoblju valjanosti dodijeljene punomoći, odnosno osobama koje takvu punomoć imaju temeljem zakonske osnove.
 • Ministarstvo uprave pridaje punu pozornost primjeni standarda i testiranju funkcija i sadržaja dostupnih putem Osobnog korisničkog pretinca no korisnik ima odgovornost da učini sve potrebno za zaštitu od virusa ili drugih opasnosti koje proizlaze iz korištenja interneta. Mudro je koristiti odgovarajuću zaštitu za sve materijale kojima pristupate putem interneta.
 • Niti jedan prijenos informacija preko interneta ne može se smatrati potpuno sigurnim. Iako sa svoje strane činimo sve da osiguramo najveću moguću razinu sigurnosti, ne možemo jamčiti za sigurnost razmjene podataka između Vas i Osobnog korisničkog pretinca. Zato svaki korisnik ove usluge mora biti svjestan određenog stupnja rizika da neovlaštene osobe ili aplikacije mogu zaobići sigurnosne mjere i prouzročiti izravnu ili neizravnu, nematerijalnu ili materijalnu štetu ili gubitak korisniku ove usluge. Ako posumnjate ili uočite bilo kakvo narušavanje sigurnosti, molimo da odmah dojavite sa što točnijim opisom putem Kontaktnog centra za e-Građane.

 

Ministarstvo uprave zadržava pravo bez prethodne najave promijeniti ili modificirati Uvjete korištenja Osobnog korisničkog pretinca. Ministarstvo uprave će povremeno obavijestiti korisnike o važnim izmjenama i dopunama Uvjeta korištenja putem Osobnog korisničkog pretinca. Svako korištenje, osim upoznavanja s izmjenama Uvjeta korištenja Osobnog korisničkog pretinca, od strane korisnika nakon takve promjene podrazumijevat će se kao prihvaćanje tih promjena.